ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En förebild för förebilder

Christina Gaki · 14 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Carpe Competencias grundare Sophia Fahlén vill se fler kvinnliga ledare på teknikföretagen: – Det kluriga är att teknikbranschen är så bred, många vet inte vad en civilingenjör sysslar med, både företag och universitet måste lära sig att kommunicera vilka möjligheter som finns på ett smartare sätt, säger hon. 

Carpe Competencias grundare Sophia Fahlén vill se fler kvinnliga ledare på teknikföretagen: – Det kluriga är att teknikbranschen är så bred, många vet inte vad en civilingenjör sysslar med, både företag och universitet måste lära sig att kommunicera vilka möjligheter som finns på ett smartare sätt, säger hon.  Foto: Drago Prvulovic


klar

Artikellänk är kopierad

Skrota fördomarna och lyft fram smarta och inspirerande teknik­kvinnor. Det är medicinen som ska locka fler unga tjejer till teknik- och IT-branschen enligt Sophia Fahlén, grundare av Carpe Competencia.Var är kvinnorna inom IT och teknik? Den frågan ställde sig Sophia Fahlén, när hon studerade industriell ekonomi på KTH för ett par år sedan. Svaret hon kom fram till var nedslående. – Vi såg ju smarta och framåt tjejer som pluggade IT och teknik, men vart tar de vägen sedan? Det största problemet med teknik­branschen är att det helt enkelt är för få kvinnor där som syns, unga tjejer har svårt att finna någon att identifiera sig med.

De ­flesta ser nog en äldre man framför sig när de tänker på vilka som leder teknik­företag, säger Sophia Fahlén.Tillsammans med tre andra tjejer på KTH bestämde hon sig för att ändra på den saken. De bildade Carpe Competencia 2003 som i dag är Sveriges störs­ta nätverk för kvinnliga högskolestudenter och young professionals.

Med events och mentorprogram ville tjejerna öka intresset för teknik och IT bland unga kvinnor. Och inte bara det – man ville också inspirera dem till entreprenörskap, ledarskap och att göra karriär.– Vi ansåg att det behövdes fler och annorlunda åtgärder. Nätverk, forum där man som aspirerande kvinnlig ledare inom teknikorienterad verksamhet kan få råd och stöd och förebilder som delar med sig av sina erfarenheter, säger hon.

I dag har Sophia lämnat Carpe Competencia och arbetar som projektledare inom logistik i Central­europa på Oriflame. Men hon har inte lämnat sin hjärtefråga – i höst drar hon i gång Big Sister tillsammans med två andra kvinnor, med stöd från KTH.– Big Sisters första steg är ett mentorprogram för kvinnliga gymnasister i Stockholm. Mentorerna är finalisterna från Future Female Leader Award. Åter­igen – bra förebilder är viktigt för att få fler tjejer att satsa på teknik.

klar

Artikellänk är kopierad

Christina Gaki
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro