ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En friad _ en fälld för rånet i Hallunda

Stockholm TT · 2 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den 24-årige mannens fingeravtryck återfanns på en kartong för sprängramar i baksätet på en stulen Mercedes som rånarna lämnade på brottsplatsen. Men det räckte inte för att fälla honom för rånet.

Det är inte klarlagt när 24-åringen befattat sig med kartongen, anser Huddinge tingsrätt och friar alltså.

Kammaråklagare Nils Lundberg anser att 24-åringen är en av de fyra, eller möjligen fem rånare som utförde själva rånet och sprängde värdetransportbilen. -Han är något av en ledarfigur och var tongivande vid själva rånet, säger Lundberg, som inte bestämt om han ska överklaga. Fatalt DNA-prov En 21-årig man dömdes till sex års fängelse för grovt rån. Han hade kanske klarat sig undan ansvar om han inte hade åkt dit för ett häleribrott i södra Sverige i somras. Hans DNA fanns nämligen säkrat från en rånarluva från Hallundarånet. När DNA-prov sedan togs i samband med häleriutredningen såg SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) sambandet.

Mannen var passagerare på en motorcykel, som förföljdes av polis efter rånet. Föraren greps på platsen och dömdes i den första rättegången. Men 21-åringen lyckades fly genom skogen och greps inte förrän nu i november. Internationellt efterlyst Ytterligare en man, en 27-åring som tillhör det andra gäng med bas i Skärholmen, som tros ligga bakom Hallundarånet, är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Tidigare har tre män dömts till fängelse för rånet. Polisen tror att drygt ett 20-tal personer deltog.

Värdetransportrånet i Hallunda vid middagstid den 29 augusti 2005 var ett av de mest spektakulära någonsin och genomfördes med närmast militär precision. Med brinnande bilar och fotanglar på åtta tillfartsvägar hindrade rånarna polisen från att ta sig fram till brottsplatsen. Rånbytet blev 14,8 miljoner kronor, som fortfarande inte återfunnits.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro