ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En frias en fälls för "otrohetskontroller"

Frida Sundkvist · 21 Feb 2013
Uppdaterad 22 Feb 2013
Identiska mål med olika utfall ökar sannolikheten att fallet går till Högsta Domstolen.

Identiska mål med olika utfall ökar sannolikheten att fallet går till Högsta Domstolen. Foto: Scanpix


Två nästan identiska fall - två olika domstlut. Svea och Göta hovrätt gör med fyra dagars mellanrum olika bedömningar i två fall om "otrohetskontroller". Det öppnar upp för att fallet går till Högsta Domstolen.

klar

Artikellänk är kopierad

Svea hovrätt och Göta hovrätt har i två näst intill identiska mål om "otrohetskontroller" av kvinnors underliv kommit fram till motsatta slutsatser, rapporterar Dagens juridik. De två domarna föll dessutom med bara fyra dagars mellanrum. 

Sannolikheten att Högsta domstolen tar upp de här fallen är stor, enligt Metros rättslige expert Stefan Wahlberg. 

– Ett typiskt skäl för prövningstillstånd är att det är av stor vikt för rättstillämpningen i Sverige, säger Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert. 

Svea Hovrätt anser att en svartsjuk man som med tvång undersökt sin flickväns underliv för att han trodde att hon var otrogen inte kan dömas för våldtäkt. 

Men i ett liknande fall gör Göta hovrätt en helt annan bedömning. Även det handlade om en svartsjuk man som trodde att hans flickvän hade varit otrogen. 

Under hot tvingade den 30-årige mannen från Småland flickvännen att ta av byxor och trosor så att han kunde undersöka hennes underliv. Göta hovrätt tolkar det som sexuellt tvång, skriver Dagens juridik. 

Även om syftet primärt varit att kontrollera kvinnans eventuella sexualitet gör Göta hovrätt bedömningen att brottet haft en påtaglig sexuell prägel och skett för att tydligt kränka kvinnans sexuella integritet. Svea hovrätt .

– Det här är en ren rättsfråga där hovrätterna har gjort olika bedömningar. Det ska vara lika över hela landet, säger Stefan Wahlberg.

För att Högsta domstolen ska ta upp fallet krävs antingen att någotnav domarna överklagas, eller att riksåklagaren anser att målen måste prövas i Högsta domstolen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro