ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"En gång ringde Bert Karlsson och skrek"

Urban Brådhe · 11 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Anita Dorazio hoppas att utnämningen Årets svensk ska få fler människor att engagera sig i hennes arbete. Vi behöver medicin, läkare och husrum, säger hon. Här grattas hon av mamma Anna-Lisa, 95 år.

Anita Dorazio hoppas att utnämningen Årets svensk ska få fler människor att engagera sig i hennes arbete. Vi behöver medicin, läkare och husrum, säger hon. Här grattas hon av mamma Anna-Lisa, 95 år.


klar

Artikellänk är kopierad

PRISAD. Bert Karlsson lär knappast jubla över att Anita Dorazio utsetts till Årets svensk. En gång ringde nämligen nöjesprofilen och grundaren av missnöjespartiet Ny Demokrati och skällde ut henne för hennes engagemang i flyktingfrågor. Och det är just detta arbete ligger bakom utnämningen.

Tidskriften Fokus framhåller särskilt att Anita Dorazio för 13 år sedan startade den första vårdmottagningen för papperslösa flyktingar i Stockholm.

I dag finns hemliga kliniker på flera håll i landet och deras arbete har skapat debatt om människors lika rättigheter och konkreta beslut i form av att flera landsting nu ändrat sina regler om vilka som ska få vård.

Men du har arbetat med flyktingfrågor betydligt längre än så.– Jag började med det här jobbet för 42 år sedan, när jag (som invandrarlärare) försökte hjälpa utvisningshotade elever i min egen klass.  Mitt jobb har hela tiden varit att värna asylrätten. Att människor som varit utsatta för tortyr och kränkande, förnedrande behandling ska ha rätt att stanna. Men nu är ribban är så hög att inte ens Kajsa Bergqvist kan hoppa över den.

Hur har du orkat engagera dig i det här arbetet så pass länge? – Visst är det motigt och man får dålig mage och tinnitus i huvudet, men är man envis som jag är så orkar man. Sedan är det faktiskt ganska tacksamt att hjälpa människor. Och tusentals människor har fått hjälp. Inte genom mig, utan av asylgrupper i hela landet. Nätverksarbetet är det viktigaste. Jag är bara en spindel i nätet.

Du säger att du skäms för att vara svensk eftersom det inte längre finns några mänskliga rättigheter för flyktingar här.– Inte för asylsökande flyktingar som fått avslag. Det är en skam att så pass många måste leva sämre än vad svenska husdjur gör. Hundrar och katter har det mycket bättre. Går man in och tittar på deras skäl så ser man vad de varit utsatta för, men det är ingen som bryr sig om att ta reda på vad som hänt. Eller varför deras barn blivit apatiska.

Gör man inte det?– Nej, jag tycker ansvaret för människors liv minskat allt med åren. Framför allt med barnens. Nu verkar alla ha enats. Har man en gång bestämt sig för att att de ska ut så ska de ut. Nio migrationsministrar har jag överlevt och den ena har varit värre än den andra hela tiden. Tobias Billström är ganska förskräcklig. Vart tog barnkonventionen vägen? Nu är det en romsk flicka som ska skickas tillbaka med pappan som misshandlar henne. Jag tror jag måste åka och kidnappa tjejen.

Du brukar kallas för asylmissbrukare och flyktingkramare av dem som ogillar ditt arbete. Men jag gissar att du får höra värre saker än så.– Det var mer under lasermannens tid på 1990-talet. Då fick jag bland annat en likkista skickad till mig per post. Och folk ringde och sa ”flyktingknullare”. Det var oftast äldre män, det hör man på rösten. En gång ringde Bert Karlsson och skrek, haha. ”Du jobbar med Migrationsverket, va?”, skrek han. ”Det gör jag verkligen inte”, sa jag. ”Snarare mot”.

Vad ville han då?– ”Du ska veta hur kosovoalbanerna är!”, skrek han. ”Jag har inte lust att höra på ditt skitsnack. Jag vet vad många kosovoalbaner varit utsatta för. Du ser aldrig människan, du ser bara till dina pengar” svarade jag och lade på luren. Han har ju tjänat massvis med pengar på flyktingförläggning. Det är en skam att Ny Demokrati kom in i riksdagen och det är en skam om Sverigedemokraterna gör det nästa val.

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro