ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En go’ känsla efter Saabköpet

Peter Löwendahl och Caroline Wetterborg · 14 Jun 2012
Uppdaterad 14 Jun 2012
En go’ känsla  efter Saabköpet       ”Det står ju Saab i himlen över Trollhättan, det är så förknippat med stan. Det är den stoltheten man har haft, det är klart att det är jätteviktigt. ” Per Ericson, 53, coach på Startkraft som coachar före detta Saabarbetare tillbaka till arbetslivet, Vänersborg

En go’ känsla efter Saabköpet       ”Det står ju Saab i himlen över Trollhättan, det är så förknippat med stan. Det är den stoltheten man har haft, det är klart att det är jätteviktigt. ” Per Ericson, 53, coach på Startkraft som coachar före detta Saabarbetare tillbaka till arbetslivet, Vänersborg Foto: Henrik Brunnsgård


Det blev Nevs som vann dragkampen om Saab. De vill bli världsledande på elbilar och redan till årsskiftet 2013–14 ska den första modellen stå klar. Och Trollhätteborna jublar: Per Ericson: Det är en go’ känsla!”

klar

Artikellänk är kopierad

En go’ känsla efter Saabköpet 
  ”Jag tycker att det är bra! Om det kommer nya arbetstillfällen till alla som blev arbetslösa, man vet många bekanta som var där. Det kanske hade varit många som hade flytt stan annars, det hade blivit lite öde.” Mia Larsson, 33, kassabiträde, Trollhättan
En go’ känsla efter Saabköpet ”Jag tycker att det är bra! Om det kommer nya arbetstillfällen till alla som blev arbetslösa, man vet många bekanta som var där. Det kanske hade varit många som hade flytt stan annars, det hade blivit lite öde.” Mia Larsson, 33, kassabiträde, TrollhättanFoto: Henrik Brunnsgård
En go’ känsla efter Saabköpet 
  – Jag tycker att det är bra. Det är skönt för stan att man får tillbaka lite industri. Frågan är bara hur mycket jobb det kommer att ge, säger Olof Samuelson, 22, student, Norrköping. Här med Simon Wester, 22, yrkessoldat, Uppsala, och Olle Rosell, 22, student, Karlstad. Foto:
En go’ känsla efter Saabköpet – Jag tycker att det är bra. Det är skönt för stan att man får tillbaka lite industri. Frågan är bara hur mycket jobb det kommer att ge, säger Olof Samuelson, 22, student, Norrköping. Här med Simon Wester, 22, yrkessoldat, Uppsala, och Olle Rosell, 22, student, Karlstad. Foto:Foto: Henrik Brunnsgård

Beskedet på gårdagens presskonferens i Saabfabriken i Trollhättan var det väntade: nybildade National Electric Vehicle Sweden, Nevs, köper Saab. Företaget siktar på att bli världsledande på elbilar, och efter månader av rykten och spekulationer kan Trollhätteborna äntligen andas ut.

– Det är en go’ känsla att nu vet vi vad som gäller. Det står ju Saab i himlen över Trollhättan, det är den stoltheten man har haft, säger Per Ericson, som coachar före detta Saabarbetare tillbaka till arbetslivet.

Han har pratat med flera före detta anställda som andas optimism efter köpet. Linda Johansson, lokalvårdare, håller med, och tycker att stämningen på stan är lite gladare i dag efter beskedet.

– Jag tror att folk är glada över att det är över. 

Olof Samuelson, uppvuxen i Trollhättan, nu studerande i Norrköping, påpekar att ingen har sagt hur många jobb den här satsningen egentligen handlar om. Och får medhåll från Per Ericson, liksom flera av de före detta Saabare han arbetar med.

– Man ser inte många arbetstillfällen på kort sikt, och det är ju metallare som jag jobbar med som behöver och vill jobba nu. 

Ovanlig typ av elbil som Nevs vill göra

Enligt Mikael Wickelgren, bilindustriforskare vid Högskolan i Skövde, är Nevs förvärv inte bara goda nyheter för Trollhättan – utan även för svensk bilindustri internationellt. 

– Det här är en viktig markering på att det finns intressant kunskap inom området i Sverige,  säger han. 

Elbilsmarknaden ligger ännu i sin linda, menar Mikael Wickelgren, och helt elektriska bilar av den typ Nevs planerar att tillverka i Trollhättan är i dag relativt ovanliga.   

– Även om branschen som så karakteriseras av våldsam global konkurrens så är konkurrensen på området att göra helt elektriska bilar ännu blygsam, säger Mikael Wickelgren.  

Samtidigt kvarstår frågetecken kring hur många som kan tänka sig att köpa en helt elektrisk bil och vad den kommer att kosta. 

– Just nu är det inget vi har hört dem berätta om. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl och Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro