ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En halv miljon får ångest på jobbet

Arne Wirén · 3 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Var tionde svensk lider av prestationsångest på jobbet. Och enligt Bengt Arnetz, professor i socialmedicin, är det vanligast hos unga tjejer.

– Vi ser en snabb ökning i kunskapsintensiva och kreativa arbeten. Där är 30 procent drabbade, säger Bengt Arnetz, professor i socialmedicin.– Det blir allt vanligare i intellektuellt utmanande yrken som forskare, mjukvaruutvecklare och journalist,  framför allt hos personer som i grunden är osäkra och i behov av bekräftelse.

Arnetz nya siffror innebär att 450 000 av de 4,5 miljoner förvärvsarbetande svenskarna är drabbade.– Det är väldigt vanligt hos unga tjejer i högpresterande yrken. De har ofta extremt höga förväntningar på sig själva, men vet aldrig när de är riktigt bra, de väntar på feedback från chefen, men får ingen tydlig sådan, utan bara fortsätter.

Bengt Arnetz är knuten till Ceos, Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, i Uppsala, där man dagligen får in patienter med avancerad stressproblematik.– Det är musiker, teaterfolk och idrottsmän, yrken där det inte finns någon naturlig gräns för vad som är en bra prestation, säger han.

Enligt Arnetz är 70 procent av jobben i Sverige kunskaps- och servicejobb där man är beroende av feedback. Och andelen sådana jobb bara ökar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro