ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En halv miljon svenskar har flyttat utomlands

Kristoffer Rengfors · 27 Sep 2011
Uppdaterad 27 Sep 2011
Ett urval av Föreningen Svenskar i världens enkät om svenska medborgare i utlandet. Sammanlagt bor 546 006 svenska rutomlands, enligt föreningens undersökning.

Ett urval av Föreningen Svenskar i världens enkät om svenska medborgare i utlandet. Sammanlagt bor 546 006 svenska rutomlands, enligt föreningens undersökning.


Kraftig ökning av svenskar som bosätter sig utomlands. Fler svenskar bor utomlands än vad det bor i Göteborg. Men vi är dåliga på att anmäla vår flytt. Så många som 100 000 kan bo utomlands utan att finnas med i statistiken. De som bara landar och bor hos en kompis i några månader har ingen någon aning om hur många de är”.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet svenskar som bor utomlands har ökat med över 35 procent sedan 2003. Nu bor fler svenskar i andra länder, än i landets näst största stad Göteborg.

Totalt bor cirka 546 000 svenska medborgare nu permanent utanför Sverige. Det visar siffror från föreningen Svenskar i Världens enkätundersökningar med svenska ambassader. Någon officiell statistik finns dock inte att tillgå. – Svenskar som flyttar utomlands ska själva anmäla att de flyttat. Men vi är generellt jättedåliga på att anmäla oss på plats så det är inte lätt att hålla reda på. När tsunamin slog till i Thailand var det katastrof för ingen visste hur många svenskar som fanns där, säger Kjell Jansson, kanslichef på Svenskar i världen.

Flest utlandssvenskar finns i USA, där cirka 100 000 beräknas bo. Även här är det svårt med officiella uppgifter då USA:s folkbokföring inte uppdateras på samma sätt som den svenska. Sveriges överlägset största stad i USA är dock New York, där uppskattningsvis 15 000 till 17 000 svenskar bor permanent.

Men i stora svenskstäder som Berlin, New York och London är det näst intill omöjligt att veta hur många svenskar som egentligen bor. – Det är svårt att veta exakt. De som bara landar och bor hos en kompis i några månader har ingen någon  aning om hur många de är, säger Kjell Jansson.

På grund av att så många svenskar som reser och bor kortare perioder i andra länder aldrig anmäler sig till Skattemyndigheten eller till myndigheter i det aktuella landet finns förmodligen ännu fler svenskar utomlands än vad statistiken från ambassaderna visar. – Mellan tummen och pekfingret kan det säkert vara mellan 50 000 och 100 000 som inte syns i statistiken, säger Kjell Jansson.

Fler svenskar bor i London än Falun

I London bor cirka 40 000 svenskar. Det gör staden till Sveriges största utländska stad. Större än tätorter som Kalmar, Falun och Skellefteå.

Charlotte Ågren, 24, flyttade till London 2009 när hennes pojkvän fick jobb där. Nu driver hon webbsajten Londonsvenskar.com, en sorts lokaltidning för stans svenska befolkning. – Vi såg möjligheten när det är så mycket svenskar här. Nu inför skolstarten kan vi få 10 nya medlemmar om dagen. Många behöver hjälp med skolor, bankkonton och annat när de flyttat hit, säger hon.

Charlotte Ågren har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige. Hon säger att svenskar är eftertraktade som arbetskraft och att hon varje dag får mejl från brittiska företag som vill komma i kontakt med svenskar. – Sverige är så litet och det finns mer möjligheter här. Eftersom svenskar ofta är bra på engelska tror jag att vi vågar ge oss ut i världen också, säger hon. – Jag har inga planer på att komma tillbaka till Sverige alls faktiskt. Efter London blir det nog Sydney.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro