ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En hyllning till riskokaren

Jonas Cramby · 17 Mar 2016
Uppdaterad 17 Mar 2016

För oss svenskar är ris ofta ett småtråkigt tillbehör, men för många människor ute i världen är det den huvudsakliga födan.

klar

Artikellänk är kopierad

I till exempel Japan är ordet för ris samma som för mat – och jag förstår dem. Rätt tillagat ris har en subtil smak och en klibbig konsistens som väcker cravings, lite som matens motsvarighet till grillchips.

Det är näringsrikt, nyttigt, billigt och med en riskokare är det väldigt enkelt att göra. Köp bara ett gott rundkornigt ris på en asiatisk affär. Skölj riset i vatten tills det inte blir grumligt längre. Stoppa riset i riskokaren, häll på vatten enligt instruktionerna på maskinen, tryck på knappen. När lampan lyser är det bara att lyfta på locket och gluffa upp. Det hålls varmt hur länge som helst och blir alltid perfekt klibbigt. Underbart gott.

Och om man istället för att tänka på det som ett tillbehör, tänker på det som huvudfödan, så behövs det ytterst lite för att bli en tillfredställande måltid.

Här är några förslag:

Ris och kim

Kim är rostade koreanska noriblad, ofta med smaksättning av till exempel sesamolja. Att fylla ett par med lite nykokt ris i och några drag med sesamkvarnen blir en förvånansvärt tillfredställande snabbmåltid. Som en asiatisk knäckemacka med smör.

Ris och pickles

En skål nykokt klibbris toppade med lite skivade japanska, sega pickles är en favorit. Umeboshi, saltade plommon, är klassisk japansk snabbmat och med ett löskokt ägg till är det en komplett måltid.

Ris, tonfisk och majjo

Vill man ha sin risskål lite slabbigare är det svårt att slå kombon ris, MSC-märkt tonfisk på burk och japansk kewpie-majjonnäs. Med lite knapriga noriblad, sesamfrön och finhackad salladslök klarar man sig hur bakis man än är.

Ris och kött

Soboro är en superenkel japansk köttfärsrätt som passar perfekt på en skål ris. Stek 225 gram nötfärs knaprig i lite olja, häll på 2 msk sake, 2 msk mirin, 1 msk sesamolja och 1 msk japansk soya och låt steka in. Servera på ris med lite finhackad salladslök. Räcker till fyra. 

Ris och rå fisk

För lite vardagslyx kan man göra en så kallad sashimi don, en skål ris med sashimi. Det är superenkel. Toppa en risskål med tunt skivad, rå fisk av sushikvalitet, lite nori, finhackad salladslök, sesamfrön, en klick wasabi, kanske lite shisoblad om du hittar, Gör en enkel dippsås på 1 msk japansk soya, 2 tsk mirin och 1 tsk sake och hugg in. Gott!

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro