ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En James, men ingen Bond

Peter Lindholm · 2 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SVENSK. Precis som James Bond kör han Aston Martin, gillar lyx och dricker Vodka Martini. Men författaren Peter James har egentligen mer gemensamt med svenska Bondbrudar än agent 007. Han älskar nämligen det svenska julbordet och har lärt sig att sjunga "Helan går". Så kan det bli det om man lever ihop med en svenska.

Hemma i England är han känd som författaren med näsa för affärer. Sin första förmögenhet tjänade ihop som 24-åring efter att ha startat ett filmbolag i Kanada, sina andra som internetentrepenör, sin tredje som författare. Hans böcker har översatts till 29 olika språk, men det är först med thrillern "Levande begravd" som han finns tillgänglig på svenska. Det är hans första roman om kommissarie Roy Grace, som nästa år blir tv-serie i den brittiska tv-kanalen ITV.   Roy Grace lär ha en verklig förebild?– Ja, kriminalkommissarie Dave Gaylor vid Sussexpolisen. När jag lärde känna honom höll han på med "cold cases", gamla ouppklarade fall som man löste med med hjälp av DNA. Han steg i graderna ända tills i fjol då han gick i pension, men han arbetar fortfarande kvar där som konsult och han går igenom alla mina böcker innan de ges ut. Faktakoll verkar vara viktigt för dig?– Ja, jag älskar att läsa böcker som jag lär mig någonting av och en kriminalroman tror jag är det bästa sättet att utforska dagens samhälle. Det fascinerar mig liksom researchen. Jag har tillbringar mycket tid med polisen och via internet och läsarkontakter jar jag också byggt upp ett helt nätverk av experter inom olika områden. Hur ser då Roy Grace ut? Ser du honom i spegeln varje dag?– Haha. Nä, han är mycket snyggare än jag. Daniel Craig hade varit perfekt för rollen, om det inte varit för att han blivit den nye James Bond. Jag vill helst att en okänd skådespelare ska gestalta honom, så man förutsättningslöst kan lära känna honom. Du har producerat en mängd olika filmer, från zombieskräck till Shakespearedrama. Vad är den röda tråden?– Att jag alltid gillat att göra olika saker! Jag började med skräckfilmer, men blev uttråkad. Sedan försökte jag mig på komedi, men då skrev kritikerna att det var det sämsta de sett sedan andra världskriget, så det var nog inte rätt grej för mig. Mest stolt är jag över "Köpmannen i Venedig" (med Al Pacino). Ämnet, antisemitism, ligger nära mig. Min mamma var en judisk flyktig från Österrike.Näst i tur står att bli film står en av dina egna romaner, "Possession" från 1989. Den handlar om en mamma som hemsöks av sin förolyckade son.– Ja, fast vi har problem med att hitta de rätta skådespelarna. Vi vill ha en stor stjärna i huvudrollen, men Hollywoodstjärnorna vill inte spela mamma till en 21-åring. En 7-åring har de inget emot, men de vill inte framstå som äldre än så. Övernaturliga händelser verkar fascinera dig?– Jag är intresserad för vad det är, saker som man inte kan förklara, ur en vetenskaplig synvinkel. Jag bor ju i ett spökhus, där det händer väldigt konstiga saker hela tiden. Saker och ting flyttas runt utan någon förklaring, det ringer på dörrarna mitt i natten trots att vi bor väldigt ensligt. När jag var bortrest för några månader sedan kände Helen att någon gick till sängs med henne, och hon är övertygad om att det var ett spöke.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro