ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En katastrof för familjen”

Mikael Silberstein · 21 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ensamstående tvåbarnsmamman Jenny Vesterbro oroar sig för att hon ska behöva vänta i flera timmar på barnakuten när Vårdval Stockholm införs. Då läggs nämligen hennes närakut ner. 

Ensamstående tvåbarnsmamman Jenny Vesterbro oroar sig för att hon ska behöva vänta i flera timmar på barnakuten när Vårdval Stockholm införs. Då läggs nämligen hennes närakut ner.  Foto: Henry Lundholm


Vårdval Stockholm oroar ensamstående • Flera närakuter läggs ner

klar

Artikellänk är kopierad

Dagis ringer, barnen är sjuka och det är panik. Då brukar ensamstående Jenny Vesterbro få en akuttid på närakuten. "Det är en katastrof för familjen att närakuterna lägger ner". Vid årsskiftet införs Vårdval Stockholm och då ska mottagningar konkurrera om patienter och vårdpengar. Under nästa år stängs flera närakuter och i stället ska husläkarmottagningarna ta emot patienter på kvällar och helger.

Tvåbarnsmamman Jenny Vesterbro i Årsta får ofta samtal från dagis om att hennes två små barn blivit akut sjuka under dagen. Vårdcentralen brukar sällan lyckas ordna fram en läkartid till eftermiddagen, men det klarar närakuterna. – Jag vet inte vad jag ska göra när närakuterna lägger ner. Som heltidsarbetande och ensamstående är det svårt att vänta med två barn på barnakuten i flera timmar.

Camilla Salomonsson bor i Bagarmossen och anser att systemet kommer att drabba redan fattiga förortsområden. Ersättningen till alla mottagningar blir densamma med en vårdpeng som följer med patienten. – Invånarna i förorter med dåliga inkomster har sämre hälsa och pratar sämre svenska. Det är orättfärdigt. Alla borde ha rätt till lika bra vård oavsett var man bor.

Sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg, (fp), påpekar att mottagningar i fattiga områden kommer att få ersättning för patienter som kräver mer vård. De blir rentav särskilt lönsamma, hävdar hon. – Och småbarnsföräldrar behöver inte vara oroliga. Vårdcentralerna kommer att förbättra tillgängligheten. Annars flyr patienterna till andra mottagningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Silberstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro