ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En kombospelare för filmälskare

Per Eriksson · 4 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Blu-ray och hd-dvdkombo är framtiden

klar

Artikellänk är kopierad

HÖGUPPLÖST. Det säljs hd-klara tv-apparater i parti och minut. Detta trots att tv-kanalernas högupplösta sändningar är få. Tro heller inte att köparna trollbinds av film på skiva i hd-kvalitet framför sina nyinförskaffade jätteskärmar.

Formatkriget mellan Blu-ray och hd-dvd har under flera års tid lagt sordin på marknaden för hd-uppspelare. Inget av lägren vill ge sig och det mesta talar för att båda teknikalternativen kommer att finnas kvar på marknaden länge än.Fajten om marknadsandelarna mellan framtidens optiska skivformat står fortfarande och väger. I alla fall i Europa. På den amerikanska marknaden har Blu-ray kopplat greppet trots att spelare som klarar denna skivtyp är dyrare än den för hd-dvd.Rudy Provoost, vd för Philips Consumer Electronics, var uppriktig när han mötte pressen efter sitt invigningstal på årets upplaga av den europeiska hemelektronikmässan IFA. Han erkände att högupplöst film på skiva har utvecklats betydligt långsammare än beräknat:– Filmbolagen har svikit. Visst är konkurrerande hd-standarder ett problem, men filmutgivningen måste öka rejält.

Kanske kan de nya kombospelare som visades under de prylspäckade mässdagarna i Berlin ge behövlig skjuts åt marknaden? Samsungs BD-UP5000 Duo HD Player hanterar båda formaten och gör att köparen slipper välja sida.

LG har redan tidigare lanserat en modell, BH-100, som klarar både Blu-ray och hd-dvd. Samsungs modell är ännu smartare, av tredje generationen, vilket innebär att köparen inte går miste om interaktiva menymöjligheter.Mässgolvet bjuder ett överflöd av spelare för den som händelsevis tycker att ett format räcker. Till höstens nya Blu-ray-spelare hör Samsung BD-P1400, Sharp Aquos BD-HP20 och Philips BDP7100. Billigast är nog uppstickaren Daewoos BDP-2000. Sony har för sin del blålaserutrustat flera portabla datorer i Vaiofamiljen, till exempel VGN-FZ21Z.Toshiba hör till uppbackarna av hd dvd-formatet. Bland företagets nya spelare märks HD-A3 som klarar 720p och 1 080i. HD-EP30 och HD-EP35 går hela vägen upp till 1 080p. För den som vill komma billigt undan, under tre tusenlappar, finns Venturers SHD7000 och snart även Toshibas SHD-7000.

klar

Artikellänk är kopierad

Per Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro