ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En krog som är ojämn men aldrig tråkig

ERIK EJE ALMQVIST · 17 Okt 2014
Uppdaterad 17 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Hugo Nabo

Lyran Simrishamnsgatan 36A, Malmö

Betyg 4

Efter att ha bott i Göteborg och Stockholm under stora delar av mitt liv finns det en sak jag uppskattar särskilt med att ha flyttat söderut: Malmös och Köpenhamns mångfald av ambitiösa men avslappnade vardagsställen, sådana man inte firar sitt guldbröllop på, men där man kan få högklassig och relativt billig mat om man svänger in efter jobbet.

I somras fick den kategorin tillskott av matbaren Lyran, alldeles vid Jesusparken i Möllevången. Det är lustigt med trender i krogvärlden. Alla nyöppnade ställen med en ambition att ha fingret på tidspulsen förenas i dag av några säkra igenkänningstecken: Hyperlokala ekologiska råvaror som anpassas efter årstiderna, mellanrätter med ett begränsat antal – helst bara tre! – huvudingredienser, och en dryckesmeny präglad av naturviner.

Så hur gör man som modern krögare för att sticka ut, skapa en egen identitet och inte nöja sig med att bli ett anonymt membran som tidsandan blåser sina ideal igenom? På Lyran har man löst problemet genom att inte ha någon meny. Istället presenterar de varje dag en ny råvarulista. Utifrån den har köket givit sig själva fritt spelrum att sätta ihop två dagliga fyrarättersmenyer, en omnivorisk och en vegetarisk.

Till höjdpunkterna under vårt besök hör en rinnig rätt bestående av tempererat ägg, rostad purjolök, rökt gräddfil och skirat smör. Umamipräglad välling för vuxna. Griskinden – som serveras med hemmagjord salsiccia, savoykål, och koriander i en fin buljong – förtjänar också ett hedersomnämnande. Men rätten som får mig att sluta ögonen av njutning är en vegetarisk carpaccio på tunt skivade ängschampinjoner som serveras med rostade hasselnötter, fulriven fårost och en kräm på svamparnas lameller och tryffelolja. Ljuvligt opretentiöst. Ironiskt nog är det en av krögaren Jörgen Lloyds mer återkommande signaturrätter, och alltså inte lika dagsunik som många av de andra anrättningarna. Konceptet med råvarulista istället för meny innebär naturligtvis annars ett visst risktagande. Savoykål med ekskivling, äppelskivor och pumpapuré i en buljong på – tror jag – trattkantareller och fermenterade sojabönor lever inte riktigt upp till de andra rätternas nivå.

När det mesta som serveras är, mer eller mindre, improviserat blir resultatet ofrånkomligen lite ojämnt. Vissa kvällar sticker rätterna iväg i så överraskande riktningar att de krockar med varandra. Den ovissheten lever jag dock gärna med. För andra aftnar blir helheten större än de enskilda rätterna.

I en mening Mysig nymalmöitisk matbar utan meny.

Missa inte! En ny råvarulista läggs varje dag upp på lyranmatbar.se.

Undvik! Borden i källaren om du har möjlighet att istället boka bord vid baren på gatuplan där du ser kockarna arbeta.

Priser Grön meny: 325 kronor

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro