ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En kunglig miljö­ mitt på centralen

ERIK EJE ALMQVIST · 21 Maj 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016
Bistro Royal ligger i kungliga vänthallen på Malmö centralstation och restaurangen har en riktigt pampig interiör.

Bistro Royal ligger i kungliga vänthallen på Malmö centralstation och restaurangen har en riktigt pampig interiör. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Den medelhavsinspirerade matens enkelhet på Bistro Royal överraskar med mod och bra råvaror.

klar

Artikellänk är kopierad

Sparris med rökt lax.
Sparris med rökt lax.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

RECENSION: Bistro Royal – 4 glober

Malmö centralstations nya restaurang är, liksom livet, präglat av kontraster.När mitt försenade tåg från Köpen­hamn rullar in på perrongen vid Bistro­ Royals bakdörr har kondensen från min middagsdejts immiga Birra Morretti redan ritat en rund ring på den vita duken.

Att lämna stationens Burger King-skrammel för att kliva in under de sakrala takmålningarna är som att lösa musei­biljett till Drottningholms slotts okända Skånepaviljong. Vilket i sig är logiskt. Lokalen med de sirliga ekpanelerna fungerade som kunglig väntsal från 1876 och fram till i fjol, då krögarkungen Andreas Pieplow tog över. Nu har han gjort det K-märkta utrymmet tillgängligt för oss i pöbeln.

Till en början förvirrar krocken mellan slott och tågstation. Var har vi hamnat? Ligger den kulinariska ribban på samma nivå som väggarnas regala intarsiadekorationer? Eller är Bistro Royal en av alla stationsrestauranger dit resenärer utan andra val går för lite kärlekslöst hopslängd mat i  väntan på sitt tåg?

Men det enda som påminner om en sedvanlig perrongkrog – utöver bangårdsutsikten – är en vindbiten man med plastkam i jeansjackans bröstficka som försynt läppjar stor stark i vinbaren.Bistro Royals meny gör oss inte mindre förbryllade. Den är plastlaminerad, som O’Learys intill, och består av mellan­rätter med ”inspiration från Medelhavs­länderna”. Va?

Så får vi in maten – och allt faller allt på plats. Den är nämligen ljuvlig. Calamarisalladens (135) bläckfiskringar har precis rätt konsistens och serveras på en föredömligt stor hög koriander med chili, vitlök och lite­ citron. Sådan enkelhet kräver såväl mod som bra råvaror – och underlättas på Bistro Royal av en oblyg dosering olivolja och smör.

Ostronen för 35 kronor, som gratinerats med surkål och parmesan, är en mustig apitretare.En mör liten steak minute (155) serveras endast med rostad tomat och bea. Sallad, frites och andra tillbehör köps in separat.

Den lätt friterade torsken, bacalla à la llauna (145), är mönstrad med en tunn hinna hollandaise och sprinklad med rostade vitlöksnaglar och gräslök. Vackrare än det låter.

Efter att ha delat på en gullig trevåningsbavaroise (58) inser vi att lejonparten av de andra sällskapen, liksom vi, kommer från varsin sida sundet. Efter avslutat middagsmöte släntrar några hem över Centralplan. Andra sätter sig på tåget. Kanske njöt de också så av harmonisk mättnad att de slumrade till och missade att kliva av vid sin hållplats.

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro