ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En kvarterskrog är född

Björn af Kleen · 22 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

HjördisEtt vanligt problem med svenska kvarterskrogar är att de antingen är för dyra eller billiga. I fråga om mat och dryck erbjuds antingen genuin matlagning i trehundrakronorsklassen eller varianter på mikromat. Förmodligen beror detta på att vardagsätande på lokal fortfarande är en relativt ny företeelse, och på att mellanklassmarknaden är fylld till bredden av asiater och stenugnspizzerior.

Därför finns det anledning att applådera Hjördis – en kvarterskrog på Södermalm som just är lagom i ordets bästa bemärkelse. Maten är lagom dyr, portionerna lagom stora, lokalen lagom snygg och personalen lagom gullig.

Hjördis måste ha tagit ett stamcellsprov av den svenska folksjälen och sedan utformat en vardagsrestaurang efter resultatet.

Detta innebär att man inleder med en lagom stor salladsskål med lagom många räkor i en soja- och limedressing med lagom österländskt sting för 74 kronor. Mitt mäktiga sällskap Axel Björklund, mediebaron på den lagom vassa konkurrenttidningen DN På Stan, åt ugnsbakat färskt fikon, draperat av lagom ljummen och kladdig getost, för 83 kronor.Jag valde sedan norsk torsk (215) – Hjördis variant är inte lika sönderfallande delikat som Riche klassiska västerhavstork, men de ackompanjerande rödbetorna är just lagom söta och limesåsen lagom fet. 

Medföljande kvinnor, Axel Björklund betalade chevalereskt för dem, tog varsin hög chili – en kalloppsliknande laddning på lamm som var stark och stor, utan att för den skulle bli oätlig i styrka eller storlek. Moderat prissatt till 176 kronor.

Hjördis har den goda smaken att redan ha monterat upp tidningshängare intill baren, vilket ytterligare är bevis på ägarnas fingertoppskänsla för trivsamt kvarterskrögeri.

När fredagsnatten slog över i lördag, och Axel Björklund ropade in en puddingmysig chokladkolapaj på mandelbotten för 79 kronor, var stämningen i den nu tomma lokalen så immigt intim att till och med det iskalla oktoberregnet som smattrade mot rutan verkade ljummet. En kvarterskrog är född.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro