ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En lysande och stor begåvning”

Patrick Ekstrand · 18 Jan 2013
Uppdaterad 18 Jan 2013

För första gången träder nu Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck, 35, fram och ger sin syn på den mycket omtalade SVT-dokumentären om hennes far, finansmannen och mediemogulen Jan Stenbeck.

klar

Artikellänk är kopierad

”En lysande och stor begåvning” 
  –Inget slår en bra och rolig historia, säger Cristina Stenbeck om dokumentären  om hennes far Jan Stenbeck.
”En lysande och stor begåvning” –Inget slår en bra och rolig historia, säger Cristina Stenbeck om dokumentären  om hennes far Jan Stenbeck.Foto: Johan Engman/Scanpix

Känner du igen din far så som han skildras i dokumentärserien?

– Dokumentären väver samman flera människors intryck av en karismatisk man. Jag känner självklart igen många av historierna eftersom jag har hört dem tidigare. Det är våra historier och vi delar dem.

Vilket är det främsta arvet efter din pappa?

– Det främsta arvet är alla de människor som träffade honom. De som umgicks med honom gör bestående intryck, även de.

– Han var otroligt effektiv på att mobilisera människor och ta tillvara på deras talanger. Han ”gjorde” människor genom att ge dem en chans och stödja dem villkorslöst och genom att inkludera dem i sin familj. Hur skulle jag annars ha lärt känna så många av dem som barn och tonåring. Han dirigerade en världsomspännande orkester där alla instrument bidrog till musiken. Bara han kände till symfonin tills han hade delat ut noterna. Bara han visste vilka han hade bjudit in att lyssna.

Hur vill du att han ska bli ihågkommen?

– Som en lysande och stor begåvning, för sin oräddhet och för att han vågade göra ett starkt intryck på så många. Det står klart att ingen var likgiltig inför honom. Jag kan inte tänka mig en enda person som det skulle göras en dokumentär om tio år senare som över en miljon skulle se – och då är inte alla vi i utlandet som såg den på SVT Play inräknade.

Var det något som inte stämde i dokumentären?

– Ja, men det är sådant som ligger i betraktarens ögon. Jag accepterar att det ligger i människors natur att söka bekräftelse och att det är fängslande att vara nära makten så länge det varar.  Men jag är ingen felfinnare. Och inget slår en bra och rolig historia. Dock var pappa aldrig ensam.

Vad är ditt generella intryck av dokumentären?

– På det stora hela positivt eftersom det är en välgjord och proffsig produktion. Men de hade förstärkt vissa av min pappas karaktärsdrag för att göra bra tv och åskådliggöra hans utstrålning.

På vilket sätt skiljer sig dagens ”Our group” från företaget som din far lämnade efter sig?

– Det är större och mycket har hänt i en snabbare takt utanför Sverige. Vi är båda tydliga och leder med humor. Hans humor smittade alltid. Att bygga en långsiktig företagsgrupp kan vara oerhört roligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro