ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En man som hatar politiker”

Tonchi Percan och Anders Göransson · 19 Okt 2012
Uppdaterad 19 Okt 2012
”En man som hatar politiker” Utanför Rosenbad har det byggts hinder så att inte fordon ska kunna ta sig fram till byggnaden.

”En man som hatar politiker” Utanför Rosenbad har det byggts hinder så att inte fordon ska kunna ta sig fram till byggnaden. Foto: Lotta Bergseth


Sedan början av september råder höjd säkerhet både på Rosenbad, där Fredrik Reinfeldt sitter, och i de övriga kvarteren i regeringskansliet. Metro kan i dag avslöja att hotet kommer från en enskild person.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen bakom hoten uppges vara cirka 30 år gammal. Säkerhetsavdelningen har hans namn och fotografi.

– Det är en man som hatar politiker. Han hotade flera statsråd, säger en regeringskälla.

Tipset kom från mannens läkare och uppgifterna togs på stort allvar.

– Till oss säger de inget om hotbilden, säger en tjänsteman i regeringskansliet.

– De akuta hoten kommer och går. Det är jobbigt att hela tiden visa passerkortet men hellre det än att vi råkar ut för ett attentat som regeringskansliet i Norge gjorde, säger tjänstemannen, som vill vara anonym.  

Det var i början av september som Metro avslöjade att säkerheten hade höjts i regeringskansliet. Inpasseringskontrollen skärptes och inte ens de anställda kunde komma in till sina arbetsplats på de olika departement utan att legitimera sig vid ingången.

Sedan förra veckan kan besökare komma in på olika departementen och visa sin legitimation i receptionen. Det tolkas som att hotet inte är akut längre. På Rosenbad där statsministern Fredrik Reinfeldt har sin arbetsplats måste man dock legitimera sig redan vid ingången.

– Vi kommentar inte hotbilden. Skärpt id-kontroll gäller fortfarande, säger Anna Dahlén pressinformatör på regeringskansliet.

Metro avslöjade i våras att yttre skydd ska byggas runt kvarteren där regeringskansliet ligger för att hindra terroristattacker. Just nu sätter man upp väghinder för 22 miljoner på Strömgatan där statsministern Fredrik Reinfeldt har sin bostad.

Orsaken är terrordådet i Norge, då Anders Behring Breivik detonerade en bilbomb i regeringskvarteren i Oslo.

Expert: Okänd galning är värst

En okänd ensam galning är en mardröm för livvaktsskyddet. Det säger säkerhetsexperten Peter Jonsson, FBI-utbildad tidigare livvakt på Säpo och idag delägare i risk- och krishanteringsföretaget Seccredo. Han nämner mordet på utrikesminister Anna Lindh som ett tragiskt exempel.

– När man jobbar med central statsledning, oavsett om det är kungafamiljen eller våra politiskt valda, så är man alltid mest rädd för den ensamme galningen som man inte riktigt vet finns, säger han.

Å andra sidan, om hotet är identifierat är det relativt enkelt höja säkerheten och gå upp i skyddsåtgärder kring en byggnad som Rosenbad.

Svårare är det att skydda sig mot bilbomber och självmordsbombare.

– Det är två stora risker. Det kanske värsta scenariot är om du har en person som kommer fram till byggnaden och talar om att han är apterad. Jag tror inga väktare kommer att stå kvar. Då är det centralt att säkra byggnaden, att inte få in personen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tonchi Percan och Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro