ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En matfest – men bara på kvällstid

Carl Reinholdtzon Belfrage · 27 Feb 2014
Uppdaterad 7 Dec 2016
På Barabicu samsas stora familjesällskap, kostymklädd representation och ungdomliga gäng.

På Barabicu samsas stora familjesällskap, kostymklädd representation och ungdomliga gäng.


Glada göteborgare av alla kategorier samlas gärna på Barabicu, konceptet koppar, stål, trä och eld är populärt. Men lyckas inte till lunch.

klar

Artikellänk är kopierad

Escabeche. Syrad lax med apelsin och stjärnanis, morotspuré, minifries ochpicklade grönsaker.
Escabeche. Syrad lax med apelsin och stjärnanis, morotspuré, minifries ochpicklade grönsaker.
Foto: Christina Blom
Grillmix. Minikyckling, friterade lökringar, chorizo, salsiccia och presa Iberico.
Grillmix. Minikyckling, friterade lökringar, chorizo, salsiccia och presa Iberico.Foto: Christina Blom
Tillbehör till grillmixen, paprika chutney och vitlökssky.
Tillbehör till grillmixen, paprika chutney och vitlökssky.Foto: Christina Blom
Barabicu har varit populärt sedan öppnandet förra året.
Barabicu har varit populärt sedan öppnandet förra året.Foto: Christina Blom

RECENSION: BARABICU – 3 globerBarabicu har varit populärt sedan öppnandet förra året. Restaurangens öppna planlösning och stora matsal, tidsenligt inredd i stil med Stockholms Ekstedt och Melker Anderssons Köttbaren, har charmat en hel stads invånare. Vi pratar koppar, stål, trä och eld. Ja, ni känner alla till trenden.

Och Barabicu lyckas väl med att öppna upp detta koncept inför glada göteborgare. Här sitter stora familjesällskap bredvid kostymklädd representation och ungdomliga gäng med fäbless för tygpåsar och skivspelande. Tillsammans njuter de av en bred och egensinnig meny bestående av allt från grillad spädgris och jordnötsparfait till svart gris och högrev.Även cocktails är något av ett adelsmärke för Barabicu med långa och många recept. Kanske inte lika egensinniga och hantverksmässiga som på Bhoga, men inte långt därifrån.Köket och baren blir som två lungor för den enorma lokalen som brinner av energi.

Här sitter jag en kväll med min gode vän Daniel och tar in Grillmixen som består av bland annat högt uppsatta bitar spansk gris, kryddstark korv, potatisgratäng och en fin gödkyckling. Råvarorna smakar bra och är fullgott preparerade av köket.Ägarna, som också driver Tranquilo och Peacock, är sedan tidigare mästare på att skapa atmosfärer och känsla och tar bara in personal som älskar kombinationen fest och service. Och när köket här är på topp, det är en fullbokad afton och personalen styr festen med bestämd hand likt en rysk dirigent, ja då är det här en av stans roligaste restauranger.

Men Barabicu har även bestämt sig för generösa öppettider och när jag återvänder några veckor senare för lunch är det en helt annan restaurang. Borta är den festliga stämningen och den alerta servicen.Jag äter tunna revbensspjäll med sötstark chiliglaze, krossad potatis med rökt majs, som är helt ok, men absolut inte lika kärleksfullt behandlad som grillmixen på mitt tidigare besök. Känns nästan bara påvärmd och ej à la minute.

Det sker en anställningsintervju vid ett av borden, överallt annars sker förberedelse för aftonens à la carte och ingen speciell känsla eller kärlek läggs ner på lunchen. Det är synd.Naturligtvis är det svenska begreppet lunch, där vi räknar med fin mat för under en hundring, något väldigt oekonomiskt för en restaurang, men känner man inte engagemang inför konceptet är det nästan bättre att stänga lunchen helt för att inte öppna förrän på kvällen.Sammanfattningsvis är Barabicu en glad matfest som öppnar upp infördina ögon kvällstid, men dagtid finns det många bättre och piggare alternativ.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro