ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En "medveten handling" att sänka ubåten – detta har hänt i ubåtsfallet

Hugo Ewald/Linnéa Borgert · 11 Aug 2017
Uppdaterad 13 Aug 2017

Den svenska kvinnliga journalisten saknas fortfarande efter ubåtshaveriet. Ubåtsägaren och uppfinnaren Peter Madsen som befann sig ombord har häktats, misstänkt för att ha orsakat kvinnans död. På söndagsförmiddagen genomsöktes ubåten av polisens tekniker. Ingen person hittades i båten.

klar

Artikellänk är kopierad

Under natten till fredagen rapporterades dock ubåten som försvunnen när den inte kommit tillbaka på utsatt tid. Vid 10:45-tiden under fredagen meddelade det danska försvaret att ubåten var återfunnen. Båten hade sjunkit under färd och Madsen ska ha hittats välbehållen.

Kan ha fångats på kamera

Enligt uppfinnaren hade han varit själv på båten, och den kvinnliga journalisten som ska ha befunnit sig ombord ska enligt honom ha lämnats i Köpenhamn under torsdagskvällen.

– Vi kan bara konstatera att när han kommer in till land säger han att hon inte är ombord. Han sade att journalisten släpptes av i land i Köpenhamn i går, säger Anders Damgaard, presstalesperson på danska Försvaret, till TT.

Men varken polis eller anhöriga har lyckats komma i kontakt med kvinnan, som anmäldes som försvunnen. Om kvinnan har gått i land, nära spetsen på Refshaleøen, som Madsen påstår, borde hon ha fångats på en övervakningskamera.

– Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område. Vi hoppas att det kan bidra till att lösa det här mysteriet, säger Bo Petersen, ägare av restaurangen Halvandet som ligger på ön, till Ekstrabladet.

Han säger att han har sett filmen, men vill inte berätta vad den visade.

Undersöks av tekniker

På fredagskvällen meddelade dansk polis att mannen gripits misstänkt för mord, alternativt dråp, på den svenska kvinnan.

På lördagseftermiddagen ställdes Peter Madsen inför domare. Tingsrätten beslutade att häkta honom för ”uagtsomt manddrab”, alltså för att ”oavsiktligt” ha orsakat kvinnans död. Det kan jämföras med den svenska rubriceringen ”vållande till annans död”, rapporterar TT. Madsen nekar till brott och ville att häktningsförhandlingen skulle ske med öppna dörrar eftersom han ”mycket gärna” ville lämna sin förklaring till det inträffade. Förhandlingen skedde dock med stängda dörrar.

Ubåten bärgades under lördagen och lyftes efter midnatt upp på kajen i hamnen i Köpenhamn. Sedan flyttades den till Nordhavn, enligt TT. På söndagsmorgonen tömdes båten på vatten och strax efter klockan 10 rapporterade flera medier att polisens tekniker är på väg in. Vid 11.30-tiden meddelade den danska polisen på en presskonferens att man inte har hittat någon kropp i båten.

Polisen fortsätter att söka efter den svenska journalisten och uppmanar de som har sett någonting att höra av sig.

– Vi har många bilder från när ubåten åkte ut. Vi är intresserade av att veta mer om var de två har setts och när. Det kan vara mycket intressant för oss att höra om deras position, säger Jens Møller Jensen, chef för avdelningen för mordutredningar i Köpenhamn, enligt TT.

Han säger också att det verkar ha varit en ”medveten handling” att sänka ubåten.

Peter Madsen.
Peter Madsen.Foto: TT
pil
Faktaruta: Peter Madsen

Peter Madsen, född 1971, är en dansk ingenjör och uppfinnare. Han har gjort sig känd för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar.

Förutom att han är medlem i flera raketföreningar har Peter Madsen varit med och grundat projektgruppen Copenhagen Suborbitals som arbetar för att skicka människor ut i rymden. Under många år specialiserade han sig på att bygga olika typer av raketmotorer.

Madsen har många gånger prisats för sitt arbete. 2011 nominerades Copenhagen Suborbitals till World Technology Award. 2012 fick projektgruppen den danska tidningen Politikens pris ”Årets vision”. Ytterligare två priser har tilldelas rymdprojektet. I oktober 2014 fick Peter Madsen utmärkelsen ”Aldrig som de andra” för sitt arbete.

Den senaste och största ubåt som Madsen har byggt, UC3 Nautilus, är 17,8 meter lång och väger 40 ton — världens största hembyggda u-båt. Den kostade motsvarande 1,9 miljoner svenska kronor att bygga.

TT

Källa: Källor: Dokumentären ”Amatures in Space”, Ingeniør med flera.

pil
Fakta: Ubåten Nautilus

Den privata ubåten UC3 Nautilus byggdes som ett hobbyprojekt av en grupp entusiaster med Peter Madsen i spetsen. Det tog tre år att färdigställa ubåten.

Den 3 maj 2008 sjösattes den, en av världens största hemmabyggda ubåtar, i Köpenhamn.

Nautilus är nästan 18 meter lång och väger över 30 ton. I teorin kan ubåten hålla för vattentrycket ända ned på 470 meters djup.

TT

Källa: www.uc3nautilus.dk

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald/Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro