ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En miljard unga riskerar hörselskador – på grund av hög volym i hörlurarna

Linnea Carlén · 28 Feb 2015
Uppdaterad 1 Mar 2015
En miljard unga riskerar försämrad hörsel – på grund av hög volym i hörlurarna Såväl unga som gamla uppmanas nu att sänka volymen i lurarna.

En miljard unga riskerar försämrad hörsel – på grund av hög volym i hörlurarna Såväl unga som gamla uppmanas nu att sänka volymen i lurarna. Foto: TT


Runt 1,1 miljarder unga människor riskerar hörselskador. Det uppger Världshälsoorganisationen, WHO, som i fredags gick ut med uppgifter om att den som lyssnar på hög musik mer än en timme per dag i hörlurar riskerar att få hörselskador.

klar

Artikellänk är kopierad

Sänk volymen i dina hörlurar. Det rådet ger nu WHO sedan en undersökning visat att den som lyssnar mer än en timma per dag till hög musik i hörlurar riskerar att få hörselskador.

Enligt organisationen lyssnar närmare hälften av alla i åldrarna 12–35 år till musik från olika elektroniska mottagare till volymer som är för höga, skriver nyhetsbyrån AP.

WHO uppmanar därför personer, såväl unga som gamla, som använder sina telefoner eller andra elektroniska mottagare ofta att sänka volymen i hörlurar för att skydda sig mot eventuella skador.

– Den som lyssnar till musik på 95 decibel under en halvtimmes tunnelbaneresa kommer att få hörselskador som inte kan återställas inom några år, säger  Shelly Chadha, en av WHO:s experter på hörselskador till nyhetsbyrån.

Förutom att lyssna på musik högt i mobilen uppges barer, nattklubbar och sportevenemang vara särskilda riskzoner. Undersökningen visar dessutom att var fjärde ung rör sig i sådana miljöer som kan skada en persons hörsel.

– I takt med att ljudvolymen ökar så minskar den period som är säker att vistas i den, säger professor Shelly Chadha.

En riktig bov i sportsammanhang ska vara ​vuvuzelorna, de avlånga plasttrumpeterna som spreds över hela världen i samband med fotbolls-VM 2010.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro