ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En miljon arter riskerar att dö ut: "Stora samhällsförändringar krävs"

Sophie Tanha · 7 Maj 2019
Uppdaterad 7 Maj 2019
Hotet är ett direkt resultat av mänsklig aktivitet, enligt rapporten som Marie Stenseke varit med och tagit fram.

Hotet är ett direkt resultat av mänsklig aktivitet, enligt rapporten som Marie Stenseke varit med och tagit fram. Foto: Paulo de Oliveira/ardea.com/ Elisabeth Ohlson Wallin


Aldrig någonsin har hotet av utrotning varit så stort, enligt en ny rapport från FN:s vetensapspanel för biologisk mångfald (IPBES). Enligt forskaren Marie Stenseke är det vi i väst som måste ändra hur vi lever.

klar

Artikellänk är kopierad

Över 15 000 olika forskningsartiklar som bland annat statsvetare, ekonomer och jurister vid sidan av biologer tagit fram ligger som grund för FN:s nya rapport om den biologiska mångfalden. Resultatet visar en värld där en miljon arter, det vill säga en åttondel av alla våra växt och djurarter, kan dö ut inom en nära framtid.

Sågar av grenen vi sitter på

Marie Stenseke, professor i kulturgeografi på Handelshögskolan, Göteborgs universitet, är en av forskarna som tagit fram rapporten. I FN:s vetenskapspanel för biologisk mångfald bidrar hon med ett samhällsvetenskapligt perspektiv:

– Vi sågar av grenen vi sitter på. Man pratar om flygskam när det gäller klimatet, men vi borde även ha rejäl skam för vår konsumtion som påverkar resten av världen. Mangroveträsken som förstörs för att vi vill äta jätteräkor, vi köper utländskt kött som påverkar skogarna i Amazonas och förstör regnskog för oljepalmerna i Malaysia, säger hon.

Rapporten är den första av sitt slag på 15 år. Den inleds med de ödesmättade raderna att naturen minskar mer än den någonsin gjort i mänsklighetens historia – och att arter dör ut snabbare och snabbare. Men Marie Stenseke kallar sig själv för optimist:

– Att det är allvarligt visste vi för länge sedan, men nu har 130 länder skrivit under den här rapporten och visat att det här är någonting vi måste ta tag i. Det går ju inte att vara glad över att situationen ser ut så här, men det känns som om vi i IPBAS har gjort något viktigt.

Orsak och verkan

Redan nu har förändring skett i Sverige vad gäller antalet djur och insekter som kan pollinera våra växter, vilket i det långa loppet skapar färre och dyrare matvaror.

– I USA finns det redan en handel av humlor som man försöker ersätta de naturliga insekterna med, vilket så klart kostar mer. Maten blir dyrare för att det blir svårare att producera mat. Det är inte omöjligt att det blir så här också, men det är absolut inget önskvärt.

Enligt rapporten ligger främst fem skäl i nedanstående ordning till grund för den utarmade biologiska mångfalden:

• Ändringar i hur vi använder land och hav

• Utnyttjande av olika arter

• Klimatförändringar

• Föroreningar

• Invasiva arter på nya platser

”Detta är ett direkt resultat av mänsklig aktivitet och innebär ett direkt hot mot mänsklighetens välmående i alla regioner”, står det i sammanfattningen av rapporten.

Ekologisk fascism

En av de största bovarna i massutrotningen är den stora konsumtionen, som leder till förändringar på andra platser än där de största miljöförstörarna finns, enligt Marie Stenseke:

– Vad gäller befolkningsökningen så klarar vi en måttlig sådan, vi måste inse att det stora problemet i klimatfrågan är vi i västvärlden som har råd att konsumera, shoppa och exploatera jorden.

Men det går inte att bara lagstifta sig från överkonsumtionen och klimatproblemen. För att komma till bukt med utrotningen menar IPBES att förändringarna måste ske via ett inkluderande medborgarengagemang. En demokrati inte får starkare miljöregleringar än vad gemene man vill ha, menar Marie Stenseke.

– Det råder ingen tvekan om att det här kräver omfattande samhällsförändringar. Men det första steget är att medvetandegöra befolkningen så att alla känner ansvar och tillsammans vill göra något åt förändringen.

– Förändringarna måste kännas legitima. Annars blir det bara starkare kontrollsamhälle, en slags ekologisk fascism som bestämmer vad vi får köpa eller inte. Det är det få som vill ha, säger Marie Stenseke.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro