ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En miljon sjuka av virus du aldrig har hört talas om

Åsa Larsson · 18 Dec 2014
Uppdaterad 18 Dec 2014
Myggbesprutning i Nicaraguas huvudstad Managua i november. Myggorna sprider sjukdomen chikungunya som hipå ett år smittat en miljon människor i Latinamerika. 

Myggbesprutning i Nicaraguas huvudstad Managua i november. Myggorna sprider sjukdomen chikungunya som hipå ett år smittat en miljon människor i Latinamerika.  Foto: AP Photo/Esteban Felix


klar

Artikellänk är kopierad

Sjukdomen betyder "böjer sig dubbel av smärta" och har inget vaccin eller botemedel. Sedan den spred sig till Latinmerika för ett år sedan har en miljon människor insjuknat.

Ändå känner få till cFör en del personer kan smärtan dra ut i månader och år, vilket leder till psykisk påfrestning.​hikungunya, en virussjukdom som liknar denguefebern, skriver CNN. Människor som drabbas får svår ledvärk, inflammationer, huvudvärk, utslag och feber. Den kan också vara dödlig i vissa fall. 

insjuknarreumatiskafunktionsnedsättningarFör mellan 20 och 30 procent av de som kommer sjukdomen att leda till men för livet i form av besvär och .

SaintSjukdomen finns i Afrika och Asien, men ifjol rapporterades det första utbrottet i väst på den karibiska ön Martin​. Sedan dessa har sjukdomen spritts till en miljon människor i Syd- och Centralamerika.

– Vi vet inte varför det här händer just nu, säger läkaren Pilar Ramon-Pardo som är regional rådgivare för Panamerikanska hälsorganisationen (Paho).

Anledningen till utbredningen tros vara den ökade rörligheten i världen, ett utmärkt klimat för den myggburna smittan i just Latinamerika och att de amerikanska folken saknar immunitet.

Hälften av fallen har skett på Dominikanska republiken där omkring fem procent av befolkningen insjuknat.

Nu finns oron för Sydamerika där sommaren närmar sig och myggorna förväntas öka explosionsartat i antal.

Smittskyddsmyndigheten CDC i USA håller på att arbeta med matematiska modeller för att kunna räkna ut spridningen av sjukdomen. Men när det gäller åtgärder mot sjukdomen så ligger fokus på att förhindra smittspridning, det vill säga att försöka hejda myggorna.

– Det finns inget vaccin just nu och inga bra virusmediciner, så vi försöker kontrollera spridningen av sjukdomen. Frågorna är många och tiden får utvisa hur det kommer att gå med cErin Staples​ på CDC.hikungunya-viruset i framtiden, säger 

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro