ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En miljon svenskar är för fattiga för att få hyreskontrakt

Gustaf Eriksson · 8 Mar 2013
Uppdaterad 8 Mar 2013
En miljon är för fattiga för att få hyreskontrakt

En miljon är för fattiga för att få hyreskontrakt Foto: Scanpix


Fastighetsvärdarnas krav på hyresgästerna ökar. En ny rapport slår larm om att en miljon svenskar tjänar för lite för att få ett hyreskontrakt, rapporterar di.se.

klar

Artikellänk är kopierad

När det krävs hundratusentals kronor i insats för att få bolån är det för många människor en omöjlighet att köpa en egen bostad. Då blir en hyreslägenhet den enda vägen till ett tryggt hem. 

Men enligt en ny rapport som Boverket överlämnat till Regeringen tjänar nästan en miljon svenskar så lite att de riskerar att ratas av fastighetsvärdarna. Det skriver di.se. – Det går nog att säga med säkerhet att det har blivit svårare för vissa grupper i samhället att få en egen lägenhet, säger Mikael Nilsson, expert på hållbar stadsutveckling på Boverket, till di.se. 

Tidigare nöjde sig hyresvärdar med att den som skulle hyra hade ett jobb. Men nu är det inte ovanligt att företagen kräver en inkomst som är tre eller fyra gånger högre än årshyran. 

Det är krav som särskilt unga och människor som nyligen har kommit till Sverige från andra länder kan ha svårt att uppfylla.

Som om inte detta vore nog har reglerna för andrahandsuthyrning ändrats så att uthyrarna nu kan ta mycket mer betalt än tidigare. Detta har metro.se rapporterat om flera gånger, och kritiker menar att de även dessa förändringar slår extra hårt mot ungdomar.►Läs mer: Svenska muslimer kräver räntefria bostadslån

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro