ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En modern klassiker för macka och öl

Jonas Cramby · 19 Dec 2014
Uppdaterad 19 Dec 2014

Foto: Jasmine Storch


klar

Artikellänk är kopierad

Katarina ölkafé, Katarina Bangata 27 4 av 5

Katarina Ölkafé skulle kunna beskrivas som en hipp hantverksölsbar möter en judisk New Yorkdeli möter ett klassiskt söderölsjapp. Om du kan tänka dig en blandning av Mikkeller bar, Katz delicatessen och Café Bärs hamnar du nog ganska nära. I vilket fall känns stilblandningen harmoniskt, här kan man verkligen tänka sig att dricka bort ett par timmar. Trots att det är en söndagseftermiddag i december immar fönstren, glasen klirrar och energin är hög och trevlig. Ölen hade kanske kunnat vara lite kallare, men det är antagligen ölnördgrej för det här ett ställe som uppenbarligen tar biran på allvar. All öl på den långa listan är från 08-området och utbudet består mer av små, oberoende entusiaster med fotokopierade etiketter än de numera ganska stora indieöltillverkarna. Och det finns faktiskt ett par flaskor vin  också, om du behöver omväxling eller drabbats av humlemun.

Maten är som sagt inspirerade av New Yorks delicatessens vilket i praktiken betyder mackor, side dishes samt några smårätter. Jag och mitt sällskap beställer naturligtvis in det judiska smörgåskökets stoltheter: Reuben och Pastrami.

Man ska bli glad när en macka bärs in. Hjärtat ska börja picka lite extra och det är just vad mitt plötsligt gör. Det är så här mackor ska se ut. Rejäla, men omsorgsfullt monterade. Perfekta proportioner mellan bröd och kött. Senap. Snygga metallfat med en liten spetsduk på.

Åtminstone Reubenmackan motsvarar alla förväntningar. Jag biter igenom ett grillat, krispigt bröd och smakar den vackert röda, kryddiga oxbringan, den smälta alposten, thousand islanddressingen, surkålen. Oj. Det här är en otroligt bra macka. Kanske den bästa i stan, inte minst med tanke på priset. Att slinka in på Katarina ölkafé för en bira och en sådan här välgjord och god reuben för bara 89 kronor utser jag omedelbart och på plats till en modern Stockholmsklassiker.

Pastramimackan är dock sämre. Tekniskt sett är det inte ens en pastrami utan liknar mer en skinkmacka på nötkött. Den lilla baren, förklarar personalen, är helt enkelt inte tillåtna att ha en smoker så oxbringan är inte rökt. Vilket man i och för sig kan förstå. Men samtidigt, om man någonsin har ätit en rökig, minimalistisk New Yorkpastrami med bara kött, bröd och senap är det svårt att inte blir besviken.

Undvik Pastramin håller tyvärr inte hela vägen.

Missa inte Reuben. För 89 kronor är det Stockholms just nu bästa mackdeal.

Priser Mackor: 89 kronor. Side dishes: 20 kronor. Smårätter: 50 −165 kronor.

Öppet Tisdag till torsdag: 17.00 – 23.00. Fredag: 15.00 – 24.00. Lördag 13.00  – 24.00. Söndag 13.00 – 23.00.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro