ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En ny värld efter den 11 september

Michael Naughton, Metro World News, USA · 8 Sep 2011
Uppdaterad 7 Sep 2011
Köerna ringlar sig långa på Logan-flygplatsen i Boston. Här är personalen extremt fokuserad på säkerhet sedan den båda planen som kraschade in i World Trade Center lyfte härifrån den 11 september 2001.

Köerna ringlar sig långa på Logan-flygplatsen i Boston. Här är personalen extremt fokuserad på säkerhet sedan den båda planen som kraschade in i World Trade Center lyfte härifrån den 11 september 2001. Foto: Michael Dwyer / AP photo


Terrorattackerna förändrade USA. Skärpt kontroll av medborgarna. Alla tar det som något naturligt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 08.46 lokal tid den 11 september 2001 kraschade American Airlines flight 11 in i World Trade Centers norra torn.

Terrorattackerna den dagen förändrade livet i USA och resten av världen.

I USA stiftades en rad nya lagar för att öka säkerheten – de skulle aldrig mer tas på sängen av terrorister. – I den atmosfär av skräck som råder har kongressen inte bara misslyckats med att stoppa regeringens ingrepp i vanliga amerikaners fri- och rättigheter. Man har dessutom gjort ingreppen till lag, säger Hina Shamsi, ordförande i American Civil Rights Union, ACLU. – Under de senaste tio åren har enorma summor spenderats på övervakning utan att någon kunnat bevisa att livet blivit tryggare för vanliga människor, säger Hina Shamsi.

Enligt Donald Hafner, professor i nationell säkerhet vid Boston College, har det psykologiska klimatet i USA förändrats sedan 11 september 2001. – Förr kunde människor besöka olika regeringsbyggnader eller göra studiebesök i exempelvis kongressen. I dag skyddas byggnaderna av betongmurar och alla tar det som något naturligt. Snart minns vi inte längre hur samhället såg ut innan attackerna mot World Trade Center.

För flygresenärerna har alla nya bestämmelser inneburit att det amerikanska luftrummet blivit säkrare – trots protesterna när kroppsscanning infördes. – När vi väl lyckats förklara varför vi gör olika saker så möts vi av förståelse, säger George Naccara, chef vid den amerikanska myndigheten för transportsäkerhet.   Michael Naughton, Metro World News, USA

Hårdare regler även i Sverige

Efter attackerna den 11 september infördes skärpta regler på svenska flygplatser. I dag röntgas allt bagage och listan på vilka föremål som tillåts i handbagaget är lång. Det är dess­utom tillåtet att kroppsscanna resenärerna – även om det ännu inte används i Sverige.

För tre år sedan infördes FRA-lagen som ger Försvarets radioanstalt rätt att signalspana på all kabeltrafik som passerar Sveriges gränser. – Den viktigaste konsekvensen är demoniseringen av islam, säger Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten och kolumnist i Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Michael Naughton, Metro World News, USA
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro