ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En om dagen skadas i kollektivtrafiken

Johan Mårtensson · 2 Sep 2011
Uppdaterad 2 Sep 2011

479 personer anmälde att de skadats på bussar och tåg i fjol. Det är mer än en person om dagen. Snäv tidtabell och stressig arbetsmiljö kan ligga bakom olyckorna. Varje ärende är ett misslyckande”.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Klämda armar, hastiga inbromsningar och fall mot det hårda bussgolvet. Varje dag skadas minst en person i kollektivtrafiken i Skåne, visar statistik som Skånetrafiken tagit fram på uppdrag av Metro. I fjol anmälde 479 personer att de skadats, de flesta på bussar, och tendensen håller i sig i år. – Varje ärende är ett misslyckande eftersom kunder har råkat illa ut, säger Susanne Jönsson, enhetschef på Skånetrafikens kundtjänst. Enligt henne är fall- och klämolyckor vanligast. – Ofta handlar det om dörrarna, att man anmäler att arm eller ben kommit i kläm, säger hon. Enligt Rosa Andersson, busschaufför och sektionsordförande på Kommunal i Skåne, är förarnas stressiga arbetsmiljö en förklaring. Hon har själv varit inblandad i incidenter. – Trafiksituationen har förändrats. Det är mer trafik, allt tar längre tid men resenärerna har mindre förståelse. Står det 14.08 i tidtabellen blir vissa helt vansinniga om bussen kommer 14.10, säger hon. Varje år skrivs tabellen om, men förarna tvingas kämpa för att kunna hålla den. – Eftersom det inte får ta mycket längre tid att åka buss än att köra bil är tabellen för snäv på en del ställen. Man jobbar efter en klocka och tar jättemånga beslut i sekunden, säger Andersson. Susanne Jönsson på kundtjänst anser inte att 479 anmälda skador är en alarmerande hög siffra. – Vi ser allvarligt på ärendena, men man måste sätta statistiken i relation till hur många som åker med oss, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro