ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En österlensk matsmed

ERIK EJE ALMQVIST · 14 Aug 2014
Uppdaterad 15 Aug 2014

Tångdala lönnkrog med sin hemmabyggda vedugn gömmer sig i en prunkande vildvuxen trädgård.

klar

Artikellänk är kopierad

Krögaren/konstnären Peter Öhman har byggt sin egen vedugn och serverar pizza i trädgården.
Krögaren/konstnären Peter Öhman har byggt sin egen vedugn och serverar pizza i trädgården.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Oavsett om man befinner sig i Umeå, Uppsala eller Uddevalla så ser pizzeriorna ungefär likadana ut. Lysrörskalla lokaler i sjuttiotalstegel där halvfabrikat gräddas på svampig deg.

På Österlen däremot är pizzeriorna bohemiska konstnärsträdgårdar där du väntar under prunkande björnbärsbuskar medan de ekologiska surdegspizzorna gräddas i stenugn.

Österlen är intressant på det sättet. Lika tilldragande som provocerande.

Medan man i resten av landet brottas med arbetslöshet, mobbning och sverigedemokrater ägnar man sig i det borgerliga Sveriges favoritlandskap åt att dreja tekoppar, odla astrakaner och träna yoga i gistna ålabodar.

Den illusionen presenteras i alla fall en augustikväll i Tångdala, söder om Kiviks hamn. Mitt på en vildvuxen villatomt visslar konstnären Peter Öhman med i The Bands "The Weight" medan han slänger in en ny pizza i den egenbyggda vedugnen. Ljuset från glöden blänker i den silverstänkta kalufsen. Han har mjöl på t-shirten. En österlensk matsmed.

Under skuggande ekar sitter semestrande stockholmare och livsnjutande lokalbefolkning på udda loppismöbler. Vi får dela bord med en nyinflyttad barnfamilj och några mördarsniglar under en skranglig veranda där hängande björnbärsbuskar och ett tunt plåttak skyddar från sommarregn.

Öser det ner alltför våldsamt äter man istället i Öhmans ateljé. Där kan man, mellan tuggorna, beundra pizzabagarens konst – blandteknik – men också delar av hans hem. Bakom en dörr skymtas en dammsugare, nedsuttna möbler och en gitarr. Utanför ett fönster står en avlagd stegmaskin. Det ger en intim känsla av att smyga runt hemma hos någon man inte känner. Kanske är det därför matgästerna i ateljén viskar?

Fyra pizzor finns att välja på. Alla utgår från en grund på tomatsås, kronärtskocka och en blandning av prästost, grevé, mozzarella, padano och parmesan. Dryckesutbudet utgörs, krogens namn till trots, av alkoholsvag cider och must från Kiviks musteri.

Pizzan "Svinabergarens" blandning av lufttorkad skinka, grillad paprika, feferoni, vitlök och getost är en intensiv favorit. "Vigare" – med salami, sardeller, kapris, getost, vitlök och oliver – är uppfriskande salt som ett havsbad. Vegetariska "Baskevegan" är snäll och behaglig.

I pizzeriagenren kan betyget inte bli annat än högt. Sittandes i Öhmans trädgård är det lätt att förstå varför Carl von Linné redan sommaren 1749 skrev att Österlen, med dess drejare i luftiga klänningar och pizzabagare i bohemiska tredagarsstubb, var det härligaste landskap han skådat. 

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro