ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En plikt att engagera sig i konsten”

Caroline Engvall · 1 Jun 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012

Även storsäljare som Hanne-Vibeke Holst har prestationsångest. – Jag är rädd för att varje ny bok ska bli min sista, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanne-Vibeke Holst väntar på sitt första fiasko.
Hanne-Vibeke Holst väntar på sitt första fiasko.Foto: Miklos Szabo

Hanne-Vibeke Holst må ha sålt mångmiljonsiffror av sina böcker – men det hjälper inte upp självförtroendet.

– Jag är alltid rädd för att varje bok jag ska skriva ska bli sämre, mer ointressant, att den ska sälja mindre. Därför måste man glömma publiken medan man skriver och hålla koncentrationen på bollen, inte målet. Förtränga sitt ego, helt enkelt, säger Hanne-Vibeke Holst.

För några år sedan brakade hennes karriär loss med böcker som ”Drottningoffret” och ”Kungamordet”. Nu är hon aktuell med ”Förlåtelsen”, en generationsroman med deckartouch.

– Jag är för blygsam för att hajpa mitt eget verk, men jag kan säga att boken verkligen har gripit tag om många danskars hjärtan, eftersom den handlar om något viktigt – nämligen att vara sann och våga stå upp för sig själv. Hanne-Vibeke Holst är en författare som är överöst med pris.

– Danska Boghandlernes Gyldne Laurbær (motsvarar Augustpriset) gjorde mig riktigt, riktig glad. Det priset hade jag verkligen önskat mig, eftersom det visar att man både säljer bra och är en duktig författare.

Hennes författarskap har fört med sig många fler uppdrag, bland annat för Unes co och den danska regeringen. Men just nu är hon mer intresserad av att utveckla sitt eget författarskap än att rädda världen, säger hon ärligt.

– Det är en författares plikt att engagera sig i konsten och att vara ambitiös, man måste inte engagera sig politiskt. Men nästan alla författare förhåller ju sig till samhället på ett eller annat sätt. ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” är ju till exempel en superpolitisk bok. Men jag brinner ständigt för kvinnors rätt i världen. Att kvinnor är förtryckta i många delar av världen gör mig arg varje dag.

Lästipset – här är veckans favoriter

Hanne-Vibeke Holst, Förlåtelsen (Albert Bonniers förlag)

Holst har gjort en ”Brobyggarna light” och gett sig på flera generationer. Men till skillnad från sin svenska kollega bygger hon upp en helt annan spänning kring sin huvudperson, vars historia berättas under flera generationer för att kulminera på        tioårsdagen av 9/11. Tät intrig om de fatala konsekvenser livet kan få för en familj om vi ljuger för varandra om vilka vi är.

Åsa Avdic, Rätt åt dig (Ordfront)

Journalisten Åsa Avdic är ”Lyxfällans” raka motsats. Hon lär ut handfasta tips om hur du blir en stridbar kund som kan slåss för din sak och därmed inte punga ut med onödiga utgifter. Härlig handbok för vilsna konsumenter.

Ingrid Carlberg, Det står ett rum här och väntar på dig ... (Norstedts)

I dagarna kommer två biografier över hundraårsjubilaren Raoul Wallenberg, vars spännande historia nutiden kan lära sig mycket av. Den ena står Ingrid Carlberg för, den andra Bengt Jangfeldt. 

Bengt Jangfeldt, Raoul Wallenberg (Wahlström & Widstrand)

Båda gräver på sina håll (Jangfeldt har fått tillgång till det hemliga Wallenbergarkivet), intervjuar vänner och familj och tillsammans lägger de det ultimata Raoul Wallenbergpusslet.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro