ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En procent av USA:s befolkning i fängelse

Tomas Lundin · 29 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
En fånge på "Death Row" i San Quentin-fängelset i Kalifornien leds till sin cell. 

En fånge på "Death Row" i San Quentin-fängelset i Kalifornien leds till sin cell.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Sätt alla människor i Västra Götaland och Skåne i fängelse. Då skulle vi komma upp i samma antal fångar som USA. Enligt en färsk rapport sitter drygt en procent av alla vuxna amerikaner bakom galler.Siffrorna som presenteras av forskningsinstitutet Pew Center on the States är skrämmande. 2,3 miljoner människor sitter i amerikanska fängelser och häkten. Antalet fångar ökade med 25 000 människor förra året.

I Sverige sitter totalt 6647 vuxna personer i fängelse eller häkte, en tiondel så många som i USA i proportion till befolkningen.

Om vi skulle ha samma andel fängslade i Sverige skulle det motsvara att bygga en mur runt Sundsvall eller Gävle.

Vissa minoriteter och åldergrupper är kraftigt överrepresenterade.Var nionde svart man i åldern 20–34 sitter i fängelse eller häkte. Andelen svarta kvinnor bakom galler är tre gånger högre än hos vita.– Ökningen av den allmäna säkerheten är inte tillräckligt stor för att motivera en så stor andel fängslade, kommenterar Susan Urahn, vd för forskningsinstitutet till New York Times.Men rapporten får kritik av en före detta domare, Paul Cassel, numera verksam vid universitetet i Utah. Han menar att man inte räknat tagit hänsyn till den minskade kriminaliteten i samhället.– Det vore ett misstag att tro att vi kan släppa ett stort antal fångar utan att få en ökad kriminalitet. En av hundra sitter i fängelse för att en av hundra gjort sig skyldig till ett allvarligt brott.Men i vissa stater har man tänkt om och vidtagit åtgärder för att få ner antalet fångar.– Våldtäktsmän och mördare låser vi in väldigt länge. Problemet var att vi inte varit smarta när det gäller icke-våldsamma brottslingar, säger John Whitmore, demokratisk senator i Houston och ordförande för Texas till New York Times.I Texas har man bland annat infört mer omfattande drogrehabiliteringsprogram och fler chanser till permissionsförhandlingar.Till skillnad från den officiella statistiken har Pew center mätt andelen myndiga människor i häkte, i stället för hela befolkningen.Enligt Justitiedepartementets statistik är en av 130 människor i fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro