ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En råare Carrie

CG Karlsson · 29 Nov 2013
Uppdaterad 29 Nov 2013
Recension: Carrie Titelrollen görs av Chloë Grace Moretz, och hon gör den bra, men kan inte tävla med originalets perfekta Sissy Spacek.

Recension: Carrie Titelrollen görs av Chloë Grace Moretz, och hon gör den bra, men kan inte tävla med originalets perfekta Sissy Spacek. Foto: SF


Nyinspelningen av den klassiska skräckfilmen Carrie” är inte lika vass som originalet men bjuder ändå på en del starka rollprestationer. Uppdateringen gör grymheterna än mer utstuderade.

klar

Artikellänk är kopierad

RECENSION: Carrie – 3 glober

Jaha, en nyinspelning av ”Carrie”? Varför det, kan man ju undra. Regissören Brian De Palmas originalfilmatisering av Stephen Kings debutroman hör till genrens moderna klassiker. Inte minst tack vare Sissy Spaceks oförglömliga insats i titelrollen. Hon hade redan gjort intryck i Terrence Malicks sensationella debutfilm ”Det grymma landet”, men ”Carrie” (1976)  blev hennes definitiva genombrott. 

Och originalet håller ännu, konstaterar jag när jag nu ser om den på dvd. Men visst, jag förstår hur man tänker. Här finns en stark historia och en ny, ung publik som kanske aldrig sett den, ens på dvd. Varför inte försöka locka den med en ny, uppdaterad variant?

För noviser så är Carrie en ensam och blyg tonårstjej som förutom att hårdmobbas av klasskamraterna även förtrycks i hemmet av sin fanatiskt religiösa mamma. Men i puberteten upptäcker hon plötsligt att hon har övernaturliga krafter – vilket får drastiska följder när plågoandarna genomför ett ytterst grymt ”skämt” i finalakten.

Titelrollen spelas här av Chloë Grace Moretz och utan att kunna tävla med Spaceks oerhört speciella – för rollen perfekta – utstrålning lyckas Moretz ganska bra. Hon hittar både utsattheten och styrkan. Och Julianne Moore övertygar, föga oväntat, som modern. Den stora skillnaden mellan filmerna är att Hitchcock-wannaben De Palmas version hade en mer snitsig estetik medan Kimberly Peirce här kör en ganska rak stil. Sedan gör ju uppdateringen att den grymma mobbningen av Carrie nu blir ännu mer ustuderad, med hjälp av mobilfilmer på nätet. Något som naturligtvis för tankarna till aktuella, svenska rättsfall.

Utan att kännas direkt nödvändig blir ”Carrie” årgång 2013 ändå en hyfsat okej nyinspelning. Dock i första hand värd en biobiljett för dem som aldrig sett det, fortfarande vassare, originalet.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro