ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En rekryterares arbetsdag

Kristian Borglund · 4 Nov 2011
Uppdaterad 4 Nov 2011
Klockan 10.40 är det kaffedags. Har de som söker de lediga tjänsterna via annons sämre chans att få jobbet än de som blir uppsökta? undrar jag. – Nej, varken bättre eller sämre. Kriteriet är att få fram bästa möjliga kandidater som blir en bra match för uppdragsgivaren. – Det brukar krävas i snitt 70 personliga kontakter per rekryteringsuppdrag.

Klockan 10.40 är det kaffedags. Har de som söker de lediga tjänsterna via annons sämre chans att få jobbet än de som blir uppsökta? undrar jag. – Nej, varken bättre eller sämre. Kriteriet är att få fram bästa möjliga kandidater som blir en bra match för uppdragsgivaren. – Det brukar krävas i snitt 70 personliga kontakter per rekryteringsuppdrag. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Klockan är 08.35 på rekryteringsföretaget A Search i Malmö. Här plöjs det i cv:n, intervjuer genomförs och det samtalas och görs massor av research för att vaska fram rätt jobbkandidater. Häng med: Vad rör sig i huvudet hos rekryteraren en vanlig dag på jobbet?

klar

Artikellänk är kopierad

Arbetsdagen innehåller en hel del telefonsamtal.
Arbetsdagen innehåller en hel del telefonsamtal.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Eva Johnsson jobbar som rekryterare i Skåne.
Eva Johnsson jobbar som rekryterare i Skåne.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Eva Johnsson ringer upp en kvinnlig ingenjör och går rakt på sak: – Hur öppen är du för att röra dig vidare i karriären? Samtalet kommer som en blixt från klar himmel för kvinnan i andra ändan. Hon har inte sökt något jobb, så att en rekryterare skulle ringa var inget hon hade räknat med när hon vaknade i morse. Den här typen av uppsökande aktiviteter blir vanligare både för kvalificerade tjänster, chefstjänster, och för andra jobb – mycket som en följd av de sociala mediernas ökade inflytande. Häng med här på rekryteraren Eva Johnssons arbetsdag.

Evas dag

09.30: Kollar nätverk Eva knappar in sig på karriärnätverket Linkedin. – Jag kollar också på Facebook, googlar och kollar tidningsartiklar. Jag får tips på namn från människor som har koll på branschen och hittar ingångar via dessa rekommendationer. Chansen att bli upptäckt ökar ju mer profilerad personen är i nätverken online och offline. Jodå, hon får in en del tänkbara kandidater genom annons också, men de är i minoritet när det gäller de uppdragen hon utför: rekrytering av kvalificerade specialister, projektledare eller mellanchefer.13.10: Förbereder samtal Eva ska strax ha ett så kallat förutsättningslöst samtal med en man som hon blev tipsad om till en av hennes övriga uppdrag – en tjänst som projektledare i en stor internationell satsning. Med en gul överstrykningspenna i handen läser hon igenom cv:t. Hon noterar också en del frågetecken, eventuella luckor i mannens erfarenhet. – Många av oss rekryterare är kritiska till innehållet i cv:t. Många kryddar exempelvis sina tidigare ansvarsområden.13.30: Träffar mannen. Självsäker, i alla fall till det yttre, kliver mannen in i rummet och får en ingående genomgång av den aktuella tjänsten. – Vad av det här matchar din profil och din bakgrund? frågar Eva. Även ett scenario målas upp:  – Tänk dig att tidsplanen spricker i projektet du är ansvarig för. Några projektmedlemmar har inte gjort vad de skulle. Nu är kunden störtförbannad, och din chef är vansinnig på att du inte har haft kontrollen. Hur gör du då? Syftet är att ta reda på hur bekväm mannen är med konfrontativa situationer.

15.45: Möte om kandidater  Avstämning med en av uppdragsgivarna. Det blir ett resonemang kring olika kandidater:  – Hon här är alldeles lysande i rollen som specialist. Men om ni tänker sätta personen i kundbearbetningen, som ni var inne på, krävs stöttning och utbildning. Alternativt att ni låter en annan ta det. Fördelar vägs mot nackdelar. Hänsyn tas till arbetslagets sammansättning, till vilken kultur företaget vill odla, till vilka värderingar som ska stärkas. Efteråt frågar jag: Finns det 100-procentiga kandidater? – Tveksamt. Att hitta en som är 100-procentig från början sker i princip aldrig.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro