ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En röst avgjorde valet i kommunen 

Karolina Skoglund · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

Varje röst räknas. Det vet nu invånarna i Överkalix, där en enda röst gjorde att varken Folkpartiet eller Sverigedemokraterna fick plats i kommunfullmäktige. 

klar

Artikellänk är kopierad

www.val.se.
www.val.se.

En enda röst kan göra avsevärd skillnad. Det visade kommunalvalet i en av Sveriges minsta kommuner, Överkalix.

I den preliminära röstfördelningen fick både Folkpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna 2,2 procent vardera av rösterna – men bara ett av partierna fick ett mandat.  Det visade sig att det bara skiljde en enda röst mellan partierna. Totalt fick Folkpartiet och Sverigedemokraterna 51 röster vardera – medan Miljöpartiet fick 52, som därmed fick mandatet. 

Kenneth Moberg står på plats nummer två på Miljöpartiets valsedel i Överkalix. – Vi fick till och med tillbaka vårt mandat som valräkningen tappade precis i början med den där rösten. Det var alltså först när man räknade om rösterna som vi fick det i stället för SD. 

Han säger att de inte räknat med att det skulle bli såhär jämnt.  – Nej. Vi är glada att vi fick mandat men vi är ändå lite besvikna, eftersom vi brukar få flera röster. 

Har ni tidigare märkt av att de enskilda rösterna växer extra tungt i så små kommuner som er?  – Oh ja. 

Den avgörande rösten uppmärksammades i en tweet som i skrivande stund retweetats över hundra gånger.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro