ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En tweet förstörde hennes liv – nu berättar pr-chefen om kaoset efter aidsskämtet

Åsa Larsson · 16 Feb 2015
Uppdaterad 16 Feb 2015
Efter London somnade Justine Sacco och vaknade upp i en helt ny situation och som världens hetaste samtalsämne på Twitter.

Efter London somnade Justine Sacco och vaknade upp i en helt ny situation och som världens hetaste samtalsämne på Twitter. Foto: Skärmdump/Twitter/Fanduel


Pr-chef Justine Sacco talar ut ett år efter tweeten som förstörde hennes liv. Hon skrev något som hon själv tyckte var så absurt att ingen skulle ta det på allvar – det var ett ödesdigert misstag.

klar

Artikellänk är kopierad

”På väg till Afrika. Hoppas att jag inte får aids. Skojar bara. Jag är vit.”

Den tweeten skickade Justine Sacco iväg innan hon satte sig på ett plan från New York till Sydafrika 20 december 2013.

Under den elva timmar långa flygresan var Sacco helt ovetande om Twitterstormen som hennes tweet orsakat. Hon hade bara 170 följare på Twitter men efter det att Sam Biddle, redaktör på Gawkers mediablogg, spridit tweeten vidare till sina 15 000 följare så exploderade det hela. Motivet enligt honom var att hon var just pr-konsult.

– Okej, låt den här rasistiska tweeten från en högt uppsatt IAC-anställd räknas den här gången, säger han enligt New York times.

Många föreställde sig med skräckblandad fascination  det ögonblick då hon skulle slå på sin telefon och förstå vidden av sin egenhändigt skapade pr-katastrof . 

"Hur kunde @JustineSacco få ett pr-jobb?!", skrev en.

Hashtaggen #HasJustineLandedYet ("Har Justine landat än?") började trenda.

Rasist, skrev folk och började kontakta hennes arbetsgivare InterActive Corp, som äger The Daily beast, Okcupid och Vimeo. Många önskade att få se hennes min när hon fick sparken och en person erbjöd sig till och med att åka ut till flygplatsen och möta Justine Sacco när hon landade.

Sacco blev mycket riktigt sparkad.

Nu, ett drygt år senare, talar hon ut om hur det var att hamna i hårkorset för hela internet.

– Bara en tokig människa skulle tro att vita människor inte får aids. För mig var det en så galen kommentar för vem som helst att göra, berättade hon för författaren Jon Ronson som skrivit boken "So you’ve been publicly shamed" ("Så du har blivit utskämd offentligt"), enligt The Courier mail .

– Det fanns inte en chans att någon skulle tro att det var bokstavligt menat, trodde jag. Olyckligtvis så är inte jag en figur i South park eller en komiker, så jag borde inte ha kommenterat epidemin på ett så politiskt inkorrekt sätt på en offentlig plattform.

Justine Sacco beskriver sin upplevelse som "oerhört traumatisk".

– Jag grät ut min egen vikt de första 24 timmarna. Man sover inte. Man vaknar upp mitt i natten och har glömt var man är, sade hon.

Familjemedlemmar började ta avstånd från Justine Sacco och hon fick dödshot. Allt hon skrivit på nätet nagelfors och den amerikanska sajten Buzzfeed gjorde en lista med hennes 16 värsta tweets.

I dag jobbar Justine Sacco på företaget Fanduel, som sysslar med "interaktiv fantasy-sport".

I januari 2014 berättade hon för New York times om hur livet blivit efter tweeten – hon var arbetslös och singel.

– Det är knappast så att jag kan dejta, sa hon då och hänvisade till att vi googlar andra innan vi ger oss in i relationer och erbjuder dem jobb nu för tiden.

Sam Biddle, mannen som gjorde Justine  Saccos tweet världskänd, har sedan dess skrivit och bett henne om ursäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro