ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En utländsk debut med kunglig glans

Kenneth Jensen/metro world news – Sara Lindström · 10 Apr 2012
Uppdaterad 10 Apr 2012
Svenska Alicia Vikander spelar Caroline Mathilde som gifte sig med den danske kungen 1766.

Svenska Alicia Vikander spelar Caroline Mathilde som gifte sig med den danske kungen 1766. Foto: Thomas Freitag


Hennes man är galen och hon är kär i en annan. Samtidigt är hon på god väg att förändra Danmark. Det svenska stjärnskottet Alicia Vikander gör nu internationell debut som drottning Caroline Mathilde i A royal affair.”

klar

Artikellänk är kopierad

Den brittiska prinsessan Caroline Mathilde gifte sig redan som 15-årig med den schizofrene kungen Christian VII och blev dansk drottning.

– Inför rollen läste jag Caroline Mathildes brev i olika historieböcker. Det känns som att jag lärt känna henne på riktigt. I breven var det tydligt att hon tidigt visste vad det var hon skulle göra. Redan som 15-åring kunde hon tala fyra språk, hon skrev om filosofer och konstnärer, och om att resa i Europa. Hon var mycket fokuserad, säger Alicia Vikander.

Caroline Mathilde hinner inte vara gift länge innan hon inser att Christian VII, som spelas av Mikkel Boe Følsgaard, är mer intresserad av att tillbringa tid med kvinnorna från lusthuset än av henne. 

– I början pressar hon sig själv, även om hennes make verkar galen. Men hon blir snabbt mycket ensam och det är inte förrän han ger sig ut på en två år lång resa genom Europa som hon finner sin roll som drottning. 

Caroline Mathilde förälskar sig i sin makes läkare Struensee, spelad av Mads Mikkelsen, och de inleder en hemlig relation. Samtidigt har kungen ett stort förtroende för Struensee som utnyttjar kungens svagheter och på så sätt får allt mer makt över landet.

– Vi berättar historien så att det kan ha varit Caroline Mathilde som planterar det frö som får Struensee att ta sina första steg mot makten. Hon blir kvinnan bakom mannen, säger Alicia Vikander.

klar

Artikellänk är kopierad

Kenneth Jensen/metro world news – Sara Lindström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro