ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En värld full av Trumps?

Alexandra Andersson · 1 Nov 2018
Uppdaterad 1 Nov 2018
Nya ledare världen över har liknats med Donald Trump.

Nya ledare världen över har liknats med Donald Trump. Foto: IBL.


I söndags vann Jair Bolsonaro valet i Brasilien – en ledare som beskrivits som "landets Donald Trump" och kritiserats för sina misogyna, homofoba och rasistiska uttalanden. Samtidigt ökar stödet för populistiska partier i länder världen över, och flera nya ledare har jämförts med den amerikanske presidenten. Kan det vara så att vi står inför en värld full av Trumps?

klar

Artikellänk är kopierad

Jair Bolsonaro – ”Brasiliens Donald Trump”

Foto: IBL

Så tog han makten: 

I slutet av oktober vann den högernationalistiska ledaren Jair Bolsonaro presidentvalet i Brasilien, och tar därmed makten från Arbetarpartiet som styrt landet under 13 av de senaste 15 åren.

Vem är han?

63-åriga Jair Bolsonaro har en bakgrund inom militären och har även suttit i den brasilianska kongressen under många år.

Ledaren har uttryckt sig beundrande om militärdiktaturen som styrde landet mellan 1964 och 1985, och är positivt inställd till att utsätta politiska motståndare för tortyr.

Bolsonaro backas av jordbrukslobbyn, vapenindustrin, frikyrkorna, polisen och militären, vilket många tror kommer att synas i politiken med bland annat inskränkta rättigheter för hbtq-personer och större befogenheter för poliser att skjuta misstänkta brottslingar. Bolsonaro är även klimaförnekare.

Liknelsen med Trump:

63-åringen har beskrivits som “Brasiliens Donald Trump” och kritiserats för sina misogyna, homofoba och rasistiska uttalanden. Bland annat har han beskrivit en kongresskollega som “inte värd att våldta, hon är väldigt ful”. Kampanjen #EleNáo (“Inte han”) samlade miljontals kvinnor bakom uppmaningen att rösta på vem som helst utom Bolsonaro.

Samtidigt har hans kraftfulla retorik lockat väljare över hela landet – den nyblivne presidenten har gått till val med löften om att bekämpa brottslighet och “städa upp” inom politiken.

Hur ser relationen till Trump ut?

Donald Trump var den första statschefen att gratulera Bolsonaro till presidentposten. I ett uttalande på Twitter skriver Trump att han haft ett “mycket bra samtal” med Bolsonaro.

”Vi bestämde oss för att Brasilien och USA kommer att arbeta nära med handel, militär och allting annat! Utmärkt val, jag gratulerar honom!”

LÄS MER: Experten reder ut: Varför lockas väljare till populistiska ledare? 

Rodrigo Duterte: “Filippinernas Trump”

Foto: IBL

Så tog han makten: 

Några månader innan Donald Trump valdes till USA:s president röstades Rodrigo Duterte, borgmästare sedan många år, fram som Filippinernas ledare. I sin valkampanj utlovade han ett krafttag mot droger.

Vem är han? 

73-åringen kommer från en familj av politiker, men har samtidigt ofta framhållit sig själv som en “en man av folket”. Sedan maktövertagandet har tusentals misstänkta knarkmissbrukare och knarkhandlare dödats av säkerhetsstyrkor.

Duterte har kritiserats för sina återkommande utfall som har präglats av våld och hat mot inte minst kvinnor. I början av året uppmanade presidenten soldater att skjuta mot kvinnliga rebellers könsorgan, och syftade på de som strider för den kommunistiska gerillarörelsen i landet.

Liknelsen med Trump:

Amnesty International har jämfört Donald Trump med Filippinernas president Rodrigo Duterte, och varnar för att Trumps politik är negativ för styren runtom i världen.

“Hat och rädsla kastar nu en skugga över globala relationer, och vi har få regeringar som står upp för mänskliga rättigheter i dessa obehagliga tider”, säger Salil Shetty, generalsekreterare på Amnesty International

Hur ser relationen till Trump ut?

I november förra året träffades Donald Trump och Duterte under ett toppmöte i Filippinernas stad Manila. Människorättsaktivister hade uppmanat Trump att tydligt fördöma den Filippinska ledarens brutala antiknarkkampanj, men enligt Dutertes talesperson dök frågan inte upp under deras möte. Enligt Vita Huset hade däremot frågan om mänskliga rättigheter i samband med knarkkriget talats om ”som hastigast”.

I samband med mötet uttalade sig Trump positivt om Duterte:

“Vi har en jättebra relation”, sa han då.

LÄS MER
350 tidningar i gemensam protest mot Trumps mediaattacker

Andrej Babis “Tjeckiens Donald Trump”

"<strong
"<strongFoto: IBL

Så tog han makten:

2017 gjorde Tjeckien en tydlig högersväng när miljardären Andrej Babis valdes till landets premiärminister – vars parti Ano (”Missnöjda medborgares rörelse”) blev det första pari som lyckats bryta mittenpartiernas dominans.

Vem är han? 

Babis är känd för att ha uttryckt sig kritisk mot EU, muslimer och invandring. Som finansminister ville Babis att Nato skulle sänka flyktingsmugglarnas båtar på Medelhavet.

Babis parti saknar egentlig ideologi och styrs utifrån ledarens egna ståndpunkt: “Att styra landet som ett företag”. Miljardären äger koncernen Agrofert med mer är 250 företag inom jordbruk, livsmedel, kemisk industri och medier. Han har även anklagats för att utnyttja sin ställning inom medier för att sprida egna politiska budskap.

Trots flera års erfarenhet av en ministerpost har Babis framställt sig själv som en outsider och har vunnit trovärdighet bland väljarna när det kommer till frågor som korruption. Själv har Babis anklagats för fusk med EU-bidrag på två miljoner euro, men nekar till brott.

Liknelsen med Trump:

”När det kommer till Europeiska politiker är det troligtvis ingen mer som är lik president Donald Trump än Andrej Babis”, skriver bland annat den tyska tidningen Handelsblatt.

Hur ser relationen till Trump ut?

I en intervju med Euronews får Babis frågan om vad han tycker om att utländska medier jämför honom med Trump, och svarar:

“Läs inte fake news.”

Imran Khan – “Pakistans Trump”

Det var i somras som den före detta cricketstjärnan Imran Khan utropades till segrare i Pakistans val. 66-åringen har lovat 10 miljoner jobb och 5 miljoner bostäder till landets fattiga invånare, och beskrivs som en populistisk ledare med stark utstrålning.

Vem är han? 

Khan bildade partiet PTI 1996 och hade under lång tid problem med låga opinionssiffrorna, men har under de senaste åren fått ett allt större stöd. I somras blev partiet störst i landet efter bland annat ett uppskattat antikorruptionsbudskap. Kritiker menar även att Pakistans inflytelserika militär har påverkat valutgången, en anklagelse som förnekats både Khan och militären.

Liknelsen med Trump:

Pakistans nationalhjälte Imran Khan och Donald Trump är “tvillingar”. Det skämtade den sydafrikanska komikern Trevor Noah om i sitt program “The Daily Show”, och lyfte bland annat att de båda ledarna hade hamnat i sexskandaler innan deras valsegrar. Han skojade även om att “när Trump gjorde reklam för pizza, marknadsförde Khan Pepsi”.

Hur ser relationen till Trump ut?

Khan har tidigare uttryckt sig kritisk mot USA, men har efter valsegern ändrat sin ton och vill arbeta för att förbättra relationen länderna emellan.

”Mitt parti vill bygga en relation med USA grundad på förtroende och ömsesidig respekt, och sålunda kommer vår regering att tillsammans med USA forma en mer tillitsfull och balanserad relation”, sa han i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro