ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En vecka har gått – här är turerna efter Trumps utspel om Sverige

Filip Häggberg · 25 Feb 2017
Uppdaterad 27 Feb 2017
Det är många som har haft saker att säga.

Det är många som har haft saker att säga. Foto: Alex Brandon/AP/Henrik Montgomery/Joakim Goksöyr/TT/Fox News


Det var förra helgen som Donald Trump på ett kampanjmöte i Florida sa Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det?”. Det har fått konsekvenser. Här är det som hänt till följd av uttalandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Frågetecken i sociala medier

Under hashtaggen #LastNightInSweden frågade sig människor på Twitter och Facebook vad Trump egentligen menade med sitt utspel. Trump tog upp Sverige i samband med att han pratade om terrorattacker, vilket fick Carl Bildt att twittra ”Sweden? Terror attack? What has he been smoking? Questions abound.”

Trump: Jag syftade på ett TV-inslag

Trump och Vita Huset förklarade senare att han syftade på ett TV-inslag i Fox News, skapat av Ami Horovitz. I inslaget kritiseras Sverige över hur de hanterat intaget av flyktingar.

Två svenska poliser medverkade i filmen, men de var kritiska till dokumentären.

– När vi träffade Horovitz i september gjorde vi en intervju om grov brottslighet, gängkriminalitet och skjutningar. Men i kontexten som speglades i Fox News handlade det plötsligt om flyktinginvandring, det vill inte vi förknippas med, berättade en av poliserna för Expressen.

Nytt utspel

På måndagen var det dags igen– Donald Trump använde på nytt Sverige som skräckexempel och menade på att media skönmålar invandringen till Sverige. I en ny tweet skrev presidenten ”Give the public a break – The FAKE NEWS media is trying to say that large scale immigration in Sweden is working out just beautifully. NOT!”

Fox News: Vi och Trump har rätt om Sverige

Diskussionen om den svenska invandringspolitiken tog rejäl fart efter Donald Trumps uttalanden. Fox News slog på tisdagen tillbaka mot den kritik de fått för sin film om Sverige – och mot de som hävdat att Trump haft fel i sin kritik mot Sverige. Kanalen skrev på sin hemsida en artikelmed rubriken ”Trump var kanske otydlig, men Sverige upplever en invandringsbrottsvåg”.

Sverigedemokraterna ger Trump rätt

I en debattartikel i Wall Street Journal menade partiledaren för Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, och partiets gruppledare Mattias Karlsson, att Donald Trump haft rätt i sin kritik mot den svenska invandringspolitiken. ”Trump överdrev inte Sveriges problem, om något så underskattade han dem”, skriver de bland annat.

Debattartikeln fick kritik av Sveriges justitieminister Morgan Johansson.

– Nu har vi nått den punkten då Sverigedemokraterna medvetet skadar Sverige genom att ljuga om oss i internationell media, sa han till DN.

Utrikesdepartementet ryter till

För att påtala de felaktiga uppgifter som flöt runt om Sverige och svensk migration skrev svenska UD en lista på saker som sagts och förklarade huruvida det stämmer eller inte. Om påståendet att ”Den höga graden invandring till Sverige gör att landets system håller på att kollapsa”, skriver UD att den svenska ekonomin är stark och att graden av arbetslöshet i landet är mindre än på 13 år.

Okände Nils Bildt dyker upp i Fox News

En svensk man, Nils Bildt, medverkade i Fox News och pratade om problemen med kriminalitet och invandring i Sverige. Bildt presenterades som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”.

Problemet var bara att varken den svenska ambassaden i Washington, UD eller Försvarsmakten hade någon aning om vem han var.

I ett mejl till Metro skrev Bildt att han är en ”oberoende analytiker baserad i USA”, och att han inte hade någon kontroll över vilken titel Fox News tilldelade honom.

Senare meddelande Fox News att de blev rekommenderade att intervjua Nils Bildt, och att de gjorde en förintervju och granskade Bildts CV innan han hamnade i rutan.

Carl Bildt försvarar Sverige

Efter alla diskussioner om den svenska invandringspolitiken som uppstått efter Trumps uttalanden skrev Carl Bildt en debattartikel i Washington Post.

Bildt skriver att han är stolt över Sverige, och uppmanar Trump att besöka landet för att se med egna ögon.

”Alla länder har sina utmaningar. Men han skulle få se ett av samtidens mest levande och uppfinningsrika små länder”, skriver Carl Bildt bland annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro