ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enarmad pojke får Stormtrooper-arm

Emma Kirkhoff · 14 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015
Protesens skapare John Peterson visar Star wars-fanet Liam Porter hur hans nya arm fungerar. 

Protesens skapare John Peterson visar Star wars-fanet Liam Porter hur hans nya arm fungerar.  Foto: Augusta Chronicle


klar

Artikellänk är kopierad

Liam Porter, 7 år, har fått en robotarm som hämtad ur Stjärnornas krig. Den 3D-printade protesen är en kopia av en Stormtrooper-arm.

Liam Porter från Augusta i delstateten Georgia i USA, höll på att tappa hakan när det visade sig att hans nya protes ser ut som armen på en Stormtroopersoldat i Star warsfilmerna.

– Coolt, var allt som den vanligtvis pratglade pojken fick fram när han fick se sin nya arm, skriver  Augusta Chronicle.

I en biograf i Augusta demonstrerade John Peterson, mannen bakom armen, hur protesen fungerar för Liam och hans familj. Armen är 3D-printad och är en del i ett internationellt projekt som använder ny teknik för att hjälpa dem som inte har råd att köpa nya proteser.

John Peterson visste först inte vad han skulle göra med sin 3D-printer, som kan skapa föremål i plast. Men för ett halvår sedan kom han i kontakt med e-NABLE, ett nätverk av människor som använder sina 3D-skrivare för att  tillverka proteser för behövande. Det var via dem som han kom i kontakt med lille Liam. 

Liam Porter föddes med bara en högerarm och hade en protes på sin vänsterarm när han var yngre. Men den fungerade inte bra och han gjorde däför det mesta utan den.

Liams nya hand har en klämma och ett system som gör att han kan fästa olika verktyg på den. John Peterson tycker att det har varit roligt att designa en protes för ett barn.

– Barn vill att den ska se så superhjälte-akitg ut som möjligt, för dem är det bara coolt. Det gör att vi känner oss fria att experimentera mer och testa olika saker.

Liam Porter är ett stort Star wars-fan och när han fick sin nya protest presenterad för sig var representanter från Georgias Stormtropper-garnison där. Med ett diplom intygade de att han nu är deras hedersvän. Och när han poserar glatt bredvid sina nya robotklädda vänner, passar han in perfekt med sin nya arm.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro