ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Endast 14 har fått SFI-bonus i Malmö

Conny Emmelin · 14 Jun 2011
Uppdaterad 1 Jun 2012
Podwin Ajilore är en av dem som fått SFI-bonus.

Podwin Ajilore är en av dem som fått SFI-bonus. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Invandrare som lär sig svenska kan få en bonus. Bara 26 har sökt i Malmö. 14 beviljades bonus.

klar

Artikellänk är kopierad

Bara 14 personer i Malmö har fått bonus för att ha klarat utbildningen i svenska för invandrare på under ett år. Totalt har Malmö stad 3 500 helårsplatser för SFI. – Det är få som når kraven. Reglerna är väldigt snävt tilltagna. Långt ifrån alla är berättigade till bonusen då de inte tillhör målgruppen. Till exempel måste du ha kommit hit efter den 1 juli 2010, säger Drilon Iberdemaj, handläggare för SFI-bonusen i Malmö. Ett sätt att motivera nyanlända att snabbt lära sig det svenska språket. Bland annat så motiverade regeringen införandet av SFI-bonusen. Men hittills har bara 26 personer ansökt om bonus. Av dem har 14 blivit beviljade pengar. Alla som skriver in sig på SFI i Malmö informeras om bonusen. – Men vi vet ju inte hur många som klarar men inte ansöker. Jag tror att kunskapen om bonusen kommer att spridas när fler och fler får bonusen, säger han. Han tillägger: – Man ska komma ihåg att de ska klara av att lära sig ett nytt språk på ett år. Det är verkligen inte lätt, säger han.

Podwin Ajilore – en av de 14

Det var på ett språkkafé som Podwin Ajilore fick reda på att han kunde vara kvalificerad för SFI-bonus. Han är en av de 14 som sökt och fått bonusen i Malmö. – Vi brukade gå till ett språkkafé vid Heleneholmsskolan för att träna svenska. Där var det någon som berättade om bonusen, säger han. Podwin Ajilore kom till Sverige för knappt ett år sedan från Elfenbenskusten. Han tror att det kan finnas de som hjälps positivt av en bonus men det påverkade inte honom. – Mitt främsta mål har hela tiden varit att lära mig språket. Det är det viktiga, säger han.  conny emmelin

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro