ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Energidryckerna kan stoppas efter dödslarm

Tomas Lundin, Jenny Sköld · 23 Okt 2012
Uppdaterad 24 Okt 2012

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Fem personer har dött efter att ha druckit energidrycker i USA. Livsmedelsverket utreder nu en maxgräns för koffein.

– Koffein har blivit populärt som tillsats i allt fler produkter, inte bara drycker utan även tuggummi och mintpastiller, därför har vi sett över möjligheten att införa maxhalter för koffein, säger Ulla Beckman, toxikolog på Livsmedelsverket till metro.se.

När dryckerna först kom till Sverige reglerades koffein som en tillsats med en maxhalt på 135 ml per liter. Dåvarande styrelsen för Livsmedelsverket gav då en dispens med krav på tilläggsmärknning med en varning riktad mot barn och gravida. Efter att Sverige gick med i EU försvann tilläggsmärkningen. I stället regleras koffeinet nu som aromämne. Nu gäller EUs märkningsregler där mer än 1450 mg koffein per liter ska märkas med varningstexten "hög koffeininnehåll".

– Det har utretts av både enskilda länder och EU och ingen har kunnat visa någon säker koppling. Slutsatsen är att man kan dricka det under förutsättning att konsumtionen är måttlig.

Flera länder inom EU ser nu över ett förbud mot produkter med höga koffeinhalter.  

Dryckerna innehåller i regel också andra uppiggande ingredienser som taurin och guarana, men någon gräns för de värdena står inte på Livsmedelsverkets dagorning. 

– De effekter vi har sett är typiska koffeineffekter som stirrighet, ångest, oro och självklart hjärtklappning, det är därför vi har koncentrerat oss på koffeinet, säger Ulla Beckman.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin, Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro