ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

England i Chock – representeras av 75-årig smörsångare

Tomas Lundin · 2 Mar 2012
Uppdaterad 2 Mar 2012
Humperdinck under en av sina Las Vegas-shower. 

Humperdinck under en av sina Las Vegas-shower.  Foto: Getty


Om 62-årige Björn Ranelid tar sig hela vägen till finalen i Baku kommer han i alla fall inte vara äldst. Eller elegantast.

klar

Artikellänk är kopierad

Storbritannien har röstat fram 75-årige smörsångaren Engelbert Humperdinck att representera landet.

Humperdinck hade en monsterhit med "Release Me" för 45 år sedan. Nu ska han smälta hjärtan igen. 

– Inte sedan 1970-talet har vi haft en så etablerad internationell musiklegend som representerat nationen, säger BBC:s nöjeschef till Eurovisions webbsida.  Men utnämningen har inte fått ett milt mottagande i hemlandet. Till skillnad från i Sverige är det numera inte tittarna som avgör vem som ska skickas till final, utan det statliga tv-nätverket själva. Utnämningen av Humperdinck har slagit ner som en bomb, efter att landet förra året representerades av pojkbandet Blue. Trots sitt tyskklingande namn har Humperdinck brittisk bakgrund. Han föddes som Arnold George Dorsey i Madras, Indien, med en indisk mamma och en brittisk pappa, men flyttade till England som liten. Han lånade namnet från en 1800-tals-tonsättare för att sticka ut. 

Under en karriär som startade ungefär samtidigt som Elvis har han skrapat ihop 63 guldskivor och 24 platinaskivor. Han påstår för övrigt att hans polisonger inspirerat Elvis. 

Bland de mer bisarra låtarna som den gode Engerlbert spelat in finns "Lesbian Seagull", som var med i filmen "Beavis and Butt-head do America" 1996, men som skrevs redan 1979 (se video nedan).  Låten som ska framföras i Baku har ännu inte presenterats, men medförfattarna har bland annat jobbat med Lada Del Ray och Adele.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro