ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Englands allra äldsta dator ska startas om

Per-Ola Mjömark · 4 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Den 5 meter långa Harwell-datorn var vid tiden det begav sig väldigt modern. Det dröjde dock inte länge innan den blev omsprungen av transistorbaserade system.

Den 5 meter långa Harwell-datorn var vid tiden det begav sig väldigt modern. Det dröjde dock inte länge innan den blev omsprungen av transistorbaserade system. Foto: computerconservationsociety.org


klar

Artikellänk är kopierad

Storbritanniens äldsta dator ska återställas till funktionsdugligt skick.

När Harwell-datorn designades 1949 var det en av den tidens superdatorer.Den reläbaserade konstruktionen innehöll 900 gasfyllda tuber som var och en kunde hålla en siffra i minnet, en tidig föregångare till ram-minnet. Datorn tillverkades för att utföra matematiska beräkningar, och kunde utföra samma arbete som tidigare hade krävt upp till 10 personer.Harwelldatorn var inte den första datorn som byggdes i Storbritannien. Däremot var den en av de mest långlivade, den var igång fram till 1973. Den senaste tiden har datorn stått i ett förvaringsutrymme på stadsmuseet i engelska Birmingham. Nu ska datorn skickas till ett datormuseum i Bletchley, staden där man dechiffrerade tyskarnas koder under andra världskriget. Restaureringsprojektet beräknas ta ett år.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro