ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Englas mamma i stor intervju tio år efter mordet: "Sorgen gör fysiskt ont"

Linnea Bergman · 5 Apr 2018
Uppdaterad 5 Apr 2018
Carina Höglund vill inte uppmärksamma tioårsdagen av dotterns död på något speciellt sätt. I stället minns hon Engla på hennes födelsedag.

Carina Höglund vill inte uppmärksamma tioårsdagen av dotterns död på något speciellt sätt. I stället minns hon Engla på hennes födelsedag. Foto: Linnea Johansson.


Hennes dotter blev brutalt mördad. Tio år senare berättar Carina Höglund om svårigheterna att hantera sorgen, sitt engagemang för brottsoffer och varför Englas rum fortfarande står kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en vårvinterdag i byn Stjärnsund i södra Dalarna. Platsen som under några dagar i april 2008 blev känt som en idyll drabbad av det ofattbara.

Carina Höglund tar emot i herrgården från 1700-talet där hon driver en matservering. Här är väggarna målade med blommor och en blåvit kakelugn vittnar om brukets glansdagar.

Carina håller på att förbereda inför ett påskbord. Om en stund ska hon putsa fönstren. Om hon jobbar på kan hon hålla tankarna och känslorna på avstånd.

– Ibland måste jag sätta mig ner och låta tankarna komma. Istället för att trycka undan dem. Men jag gör det inte så ofta. Det gör så ont, säger hon.

***

5 april 2008 skulle 10-åriga Engla cykla hem efter att ha varit och lekt med några vänner vid fotbollsplanen i Stjärnsund.

Men Engla kom aldrig hem.

Hennes mamma Carina Höglund begav sig ut för att leta efter henne. I stället hittade hon dotterns cykel slängd en bit in i skogsbrynet.

En stor sökinsats drog igång. Hundratals människor letade efter Engla. Ett medieuppbåd samlades i kursgården Fridhem som Carina Höglund då drev.

Carina minns två saker från de där dagarna i april 2008 extra tydligt. Hur hon kände att hon hade ett ansvar för att se till att allt flöt på och det enorma stödet från människorna som hjälpte till.

Hon minns även beskedet. Poliserna som berättade att de hittat Englas döda kropp. Som sa att nyheten skulle vara ute i media inom några minuter.

– Jag minns att jag sprang ut och ställde mig på ett bord, eller kanske var det en stol, och bara skrek rakt ut: ”Engla är hittad och hon är död”. Sedan vrålgrät jag, berättar Carina Höglund.

***

10 år efter att dottern Engla blev mördad engagerar sig hennes mamma i frågor som rör brottsoffer och jobbar med att hantera sin sorg. Foto: Privat.
10 år efter att dottern Engla blev mördad engagerar sig hennes mamma i frågor som rör brottsoffer och jobbar med att hantera sin sorg. Foto: Privat.

Carinas dotter Engla hade blivit mördad av den då 42-åriga Anders Eklund från Torsåker i Hofors kommun.

Anders Eklund hade kört förbi Engla när hon var på väg hem på cykeln den där aprildagen. Han väntade på henne när hon körde förbi honom, såg hur hon svängde av mot hemmet och körde återigen ikapp henne.

I ett skogsbryn förgrep han sig på henne och ströp henne. Han tog med sig den livlösa kroppen i bakluckan på sin bil och dumpade den senare i skogen.

Polisen kom Anders Eklund snabbt på spåren eftersom vittnen såg honom i närheten när Engla försvann. Ett av vittnena var en amatörfotograf som skulle prova sin nya kamera och tog en bild på Engla när hon var på väg hem. Bara någon minut senare fotograferade mannen även en röd Saab. Den visade sig tillhöra Anders Eklund. En man som sedan tidigare var dömd för sexualbrott.

Dna-prover gjorde att Anders Eklund även kunde kopplas till ett annat olöst mord, det på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000.

Men polisen hade gjort ett förödande misstag i det ärendet. I utredningen hade tips om Anders Eklund kommit in. Men trots det hade polisen inte undersökt om hans dna matchade med mördarens.

Anders Eklund hann mörda igen innan han kunde gripas.

LÄS MER
Engla begravdes

***

Efter Englas död sände SVT på Carina Höglunds intiativ dotterns begravning. Ett beslut hon i dag är nöjd med eftersom hon tror att det var vad Engla själv hade velat.

Men beslutet väckte även debatt och blev kritiserat.

– Jag tyckte att media hade rapporterat för ingående och för detaljerat om mordet. Då tyckte jag att de även kunde rapportera om det som faktiskt är kontentan av ett mord: en begravning. En ceremoni som är fin för den personen, säger Carina Höglund.

Själv valde hon att bo kvar i Stjärnsund efter det som hände. Varje dag åker hon förbi platsen där hennes dotter mördades. Hemma står dotterns rum kvar orört.

– I början tänkte jag göra om rummet till ett gästrum efter ett tag. Men nu har jag gett upp den tanken. Det gör för ont, förklarar hon.

Eftersom Carina Höglund hållit i kafé- och restaurangverksamhet i Stjärnsund är det många människor som känner igen henne.

Under dagarna i april 2008 följde Metro och många andra medier händelseutvecklingen i Stjärnsund. Foto: Metro.
Under dagarna i april 2008 följde Metro och många andra medier händelseutvecklingen i Stjärnsund. Foto: Metro.

– Det är en lite svår situation att hantera. Men att bli igenkänd kan även vara ett sätt att visa att även om du har fått ditt barn mördat på det värsta tänkbara sätt är du en helt vanlig människa. En person som måste fortsätta jobba, försörja dig och leva, säger hon.

Carina Höglund har genom året även varit en offentlig person på andra sätt. Hon har valt att ställa upp i media, stämt staten, deltagit i samhällsdebatten och varit partipolitiskt engagerad.

– Förut var det inte lika okej som anhörig till brottsoffer att ta plats. Men många i min generation är mer offentliga. Jag hoppas att jag har varit med och gått i bräschen för det, säger hon.

Dotterns död har gjort att Carina Höglunds samhällsengagemang kanaliserats mot just brottsofferfrågor.

Hon tycker att det är fel att hennes dotters mördare nu tio år efter mordet kan få ansöka om att få sitt straff tidsbestämt.

– Jag tror inte att någon föds ond. Men saker i livet kan göra att en människa blir ond. Har man väl begått så pass onda handlingar som han gjorde har man förbrukat sina chanser. Då tycker jag inte att man ska få en andra chans, säger hon.

Carina Höglund vill också se fler insatser tidigare. Kanske hade den redan dömda sexualbrottslingen Anders Eklund inte behövt bli en mördare, resonerar hon.

***

I stället för att uppmärksamma 5 april, dagen då Engla dog, väljer familjen att minnas Engla på hennes födelsedag 5 mars. Då skulle hon ha fyllt 20 år.

Tio år efter mordet har Carina Höglund fortfarande svårt att möta sorgen och tankarna på vad som hände. Veckan efter Engla försvann fick hon inte upp käkarna. Hon hade bitit ihop så kraftigt när hon sov. Carina fick även ryckningar i kroppen som satt i under flera år.

– Smärtan som jag bär på kan göra väldigt fysiskt ont. Jag får kramper i kroppen. Jag tänker på Engla varje dag och minns henne . Men jag går inte in i smärtan och vad som hände. Det förtränger jag. Det gör så djävulskt ont, säger hon.

Tio år efter mordet beskriver Carina Höglund det ändå själv som att hon lever fullt ut, med glädje och sorg samtidigt.

I Stjärnsund har hon sett de jämnåriga barnen bli tonåringar och vuxna. Alla utom Engla.

– Det är härligt att se dem och tänka att Engla skulle ha varit tillsammans med dem. Men det är också svårt att hantera. Jag sörjer att hennes syster Sol förlorat sin syster och den gemenskap de hade. Jag tänker: hur skulle hon ha sett ut och vad skulle hon ha gjort om hon levt i dag?

Foto: Linnea Johansson.
Foto: Linnea Johansson.
pil
Carina Höglund

Ålder: 49 årBor: Stjärnsund i Hedemora kommun i södra DalarnaGör: Driver företag inom restaurangbranschen i StjärnsundCarina om dottern Engla: ”Hon var en rätt mjuk person men med mycket skinn på näsan ändå. Hon ville bli artist och älskade att sjunga och dansa. Hon svängde mellan om hon skulle bli bakgrundsdansare eller stå som frontperson. Hon var superfokuserad på det sedan hon var väldigt liten.”

pil
Tidslinje: Mordet på Engla

5 april 2008: 10-åriga Engla försvinner när hon cyklar hem efter att ha lekt vid en fotbollsplan i Stjärnsund. Hennes cykel hittas i skogen och ett stort sökpådrag startar.

7 april 2008: Den 42-åriga lastbilschauffören Anders Eklund anhålls skäligen misstänkt för människorov.

13 april 2008: Efter upprepade förhör erkänner Anders Eklund mordet på Engla och även mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000. Han leder polisen till Englas kropp vid en skogsväg.

6 oktober 2008: Anders Eklund döms till livstids fängelse efter rättegång i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Han döms för två mord, grov våldtäkt, grov våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt och barnpornografibrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro