ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enhälligt ja till LO-samordning

Stockholm TT · 1 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter IF Metalls ja på torsdagen var det väl ingen som trodde att något annat förbund skulle spräcka samordningen. LO:s 15 förbund hade till och med fredagen på sig att leverera sina svar och sist kom Livsmedelsarbetareförbundet vars förbundsstyrelse bestämde sig på fredagsmorgonen.

Livsmedelsarbetarna har, liksom IF Metall, varit tveksamma till de så kallade jämställdhetspotterna men också om formuleringarna kring det som av några uppfattats som automatiska sympatiåtgärder.

De gemensamma kraven från LO innehåller bland annat ökade reallöner, låglönesatsningar, höjda lägstlöner, en särskild jämställdhetspott och bättre pensioner. Löneökningarna ska vara minst 825 kronor på alla avtalsområden och heltidsanställd, dock lägst 3,9 procent. Lägstlönerna ska höjas med minst 910 kronor.

Den särskilda jämställdhetspotten är utformad i proportion till andelen kvinnor som tjänar mindre än 20 000 kronor inom ett avtalsområde.

Enligt LO har de samhällsekonomiska förutsättningarna för att nå avtal utifrån de gemensamma kraven aldrig varit bättre än nu. Arbetslösheten minskar, tillväxt och produktivitet är i toppklass och inflationen låg. Vinstmarginalerna i företagen har inte varit så höga på 25 år.

"Jag är glad över att alla förbund nu anslutit sig och accepterar att kvinnodominerade avtalsområden kan kräva större utrymme än mansdominerade. Det är ett historiskt beslut", skriver LO:s avtalssekreterare Erland Olausson som lett samordningen.

Det första som nu står på dagordningen är att försöka få igång pensionsförhandlingarna igen. De frånträddes av arbetsgivarsidan när IF Metall i en första vända reserverade sig mot LO-samordningen.

"Det kommer inte att bli några nya löneavtal innan en ny tillfredsställande pensionsöverenskommelse är på plats", dundrar nu Olausson.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro