ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enkät med C toppkandidater i EU-valet: "Har lite gratis"

David Peterson · 28 Mar 2019
Uppdaterad 29 Mar 2019
Centerpartiet nominerar kandidater till EU-valat 2019. Från vänster Fredrick Federley, nomineringskommissionens ordförande Jonas Naddebo, Abir al-Sahlani, och Emma Wiesne

Centerpartiet nominerar kandidater till EU-valat 2019. Från vänster Fredrick Federley, nomineringskommissionens ordförande Jonas Naddebo, Abir al-Sahlani, och Emma Wiesne Foto: TT


Centerpartiet har straffats hårt i opinionen av väljarna efter att de ingick i januariavtalet. Men det är inte säkert att det fallande stödet påverkar resultatet i EU-valet, enligt en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrick Federley står överst på Centerpartiets lista till EU-valet. Han sitter redan i dag i parlamentet och har profilerat sig flera i kontroversiella frågor. Det kan vara en stor fördel, enligt Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

– Han är helt klart etablerad. De partier som har en tung Europaparlamentariker på de högsta positionerna har lite gratis. Att sätta in de personerna i en tv-debatt är något helt annat än någon som inte har erfarenheten, de kan med viss rätt och pondus säga att ”så här funkar det”. Han kommer naturligtvis kunna användas på det sättet, säger han.

Samtidigt har partiet tappat väljarstöd i flera opinionsmätningar efter att de ingick i januariavtalet med S, MP och L. Men hur det påverkar partiets chanser i EU-valet är svårt att svara på, enligt Magnus Blomgren.

– Hur mycket kommer det som hände efter riksdagsvalet att påverka? Det här blir första gången som väljarna kan värdera det. Jag skulle kunna tänka mig att det i alla fall leder till att fler tar sig till valurnorna. Men vem som gynnas av det är svårt att svara på, säger han.

Fredrick Federley

Fredrick Federley​ står överst på Centerns lista.
Fredrick Federley​ står överst på Centerns lista.Foto: TT

Ålder: 40 år

Kommer från: Munktorp

Bakgrund: Har haft en rad olika förtroendeposter inom Centerpartiet. Kryssade sig förbi den dåvarande Europaparlamentarikern Kent Johansson i EU-valet 2014.

Vem är du?

Fredrick Federley, Europaparlamentariker och andre vice partiordförande för Centerpartiet. Bosatt i Björbo, Dalarna där jag också är biodlare, får- och getfarmare. Familj med man och dotter, två hundar och två katter.

Vilka frågor kommer du att driva?

Jag brinner för ett grönt och liberalt Europa. Jag kommer driva frågan om värderingar, där jag tar strid för de västerländska värderingarna som hotas av Putin och andra populister. Jag vill säkerställa att EU höjer klimat- och miljömålen och att maten på våra bord är sund och säker och kommer från djur som har det bra.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Kryssa mig om du vill ha mer handlingskraft i EU. Under den senaste mandatperioden har jag levererat högre ambitioner i klimatpolitiken, hårdare regler för antibiotika, bättre djurskydd och drivit på för en grönare och mer konkurrenskraftig jordbrukspolitik. Jag kommer fortsätta att leverera nästa mandatperiod.

Abir Al-Sahlani.
Abir Al-Sahlani.

Abir Al-Sahlani

Ålder: 42 år

Kommer från: Irak

Bakgrund: Har jobbat med Rädda Barnen. Blev ordinarie ledamot i riksdagen 2011.

Vem är du?

Jag är riksdagsledamot, vice president i Liberala Internationalen, småbarnsmamma och före detta ensamkommande flyktingbarn, född i Irak, uppvuxen i många andra länder och i Härnösand.

Vilka frågor kommer du att driva?

Jämlikhetsfrågor med fokus på jämställdhet. Våra vinningar i den feministiska kampen hotas av växande nationalism och konservatism. Därför måste vi försvara det vi åstadkommit och pusha för att andra länder också inte tappar.

Att arbeta för att minska lönegapet mellan båda könen.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Det viktiga är att du röstar!  Jag är en kraft för jämställdhet och mänskliga rättigheter, jag ser EU som ett fredsprojekt och demokratiprojekt som måste försvaras och byggas vidare på. Jag är lösningsfokuserad, jag vågar ifrågasätta normerna och jag har ett stort internationellt nätverk och engagemang.

Emma Wiesner

Emma Wiesner.
Emma Wiesner.Foto: TT

Ålder: 26 år

Kommer från: Västerås

Bakgrund: Är utbildad civilingenjör och har varit engagerad i Centern sen 2006.

Vem är du?

Jag heter Emma Wiesner, 26 år gammal, kommer från Västerås och arbetar som energiingenjör i Stockholm. Jag kandiderar till Europaparlamentet för att 73 procent av EU:s energi fortfarande är fossil. Det är 73 procent för mycket.

Vilka frågor kommer du att driva?

Klimatfrågan är en energifråga. Jag skulle därför vilja jobba aktivt med energipolitiken i Europaparlamentet så att vi hittar praktiska lösningar för att lösa klimatkrisen. Jag vill se krafttag för att minska flyget och transportsektorns klimatpåverkan, då krävs att vi jobbar tillsammans inom EU.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Man ska kryssa mig om man tycker att det behövs en ingenjör i Bryssel. Dessutom ska man välja mig om man tycker att EU är ett viktigt frihetsprojekt och samtidigt vill se politik som gör skillnad för klimatet. Jag vill ha ett grönare Europa!

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro