ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enkät med Fi:s toppkandidater i EU-valet: Vi är motståndskraften mot högerextremismen”

David Peterson · 2 Apr 2019
Uppdaterad 8 Apr 2019
Stina Svensson, Soraya Post och Jamie Gomez är Fi:s toppnamn i EU-valet.

Stina Svensson, Soraya Post och Jamie Gomez är Fi:s toppnamn i EU-valet. Foto: Press/TT


För fem år sedan tog Feministiskt intiativ sig in i EU-parlamentet. Sedan dess har de tappat i opinionen och de backade rejält i riksdagsvalet 2018. Nu åker de troligtvis ur parlamentet, enligt en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Feministiskt intiativ hade medvind inför EU-valet 2014 och fick ett väljarstöd på 5,5 procent. I dag sitter partiet i en svårare sits och Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, tror det blir svårt för partiet att hålla sig kvar i parlamentet.

– Man ska vara försiktig men mitt svar i dag är att nej det tror jag inte. Det går väldigt fort i dag och den här typen av partier kan sticka upp i ett val, säger han.

Profilerat toppnamn

I tidigare val till EU-parlamentet har till exempel Junilistan och Piratpartiet vuxit snabbt inför valet och sedan tagit sig in.

– Nu ser vi som motsvarar de partierna. Det skulle vara om Fi lyckas lyfta sig i håret men utan Gudrun Schyman så har jag svårt att tro att de klarar sig. Men chansen finns där, det var inte så många som trodde de skulle ta sig in 2014 heller, säger Magnus Blomgren

Partiets nuvarande parlamentariker, Soraya Post, finns kvar i toppen av listan.

– Hon är välkänd och omtyckt i vissa kretsar men det är inte i de breda folklagen. Hon är också en sådan som illustrerar europaparlamentarikern eftersom hon drivit sin agenda starkt och profilerat sig starkt.

Finns en chans

För att Fi ska lyckas hänga sig kvar i parlamentet krävs det att partiet lyckas med sin valkampanj, enligt Magnus Blomgren.

– Det är det grundläggande. Sen handlar det om timing och skicklighet och just nu är de inte på tapeten i någon av de här punkterna. De saknar de tunga personerna och budskapet sticker inte ut så mycket heller, säger han.

Störst chans har Fi om de lyckas visa att de är partiet som är mest effektiva mot högerradikalism och Sverigedemokraterna, enligt Magnus Blomgren.

– Då hade man kanske kunnat ta sig in.

Soraya Post

Soraya Post står överst på Fi-listan.
Soraya Post står överst på Fi-listan.Foto: TT

Ålder: 62 år

Kommer från: Ekeby

Bakgrund: Har arbetat som strateg för mänskliga rättigheter med fokus på romers rättigheter i Sverige. Valdes in i EU-parlamentet 2014.

Vem är du?

Mitt namn är Soraya Post och jag är Feministiskt Initiativs (Fi) första ledamot i EU-parlamentet, den enda ledamoten från ett feministiskt antirasistiskt parti. Feminism, antirasism och mänskliga rättigheter har stått i centrum för mitt arbete under de fem senaste åren. Innan jag blev vald att representera Fi arbetade jag som människorättsstrateg och var aktivist för romers rättigheter.

Vilka frågor kommer du att driva?

Under mitt första mandat som EU-parlamentariker har jag redan fått igenom mycket anti-rasistiskt och feministiskt arbete och om jag blir omvald kommer jag att fortsätta mitt arbete med att se till att alla människors och även naturens rättigheter respekteras och skyddas. Vi feminister är motståndskraften till nationalismen och högerextremismen i Sverige och Europa.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Så att jag kan fortsätta  arbetet med att försvara alla människors och naturens rättigheter. Vid förra EU-valet gick vi i Fi till val på att rasisterna skulle ut och feministerna skulle in och vi har hållit vad vi har lovat. Jag har bl.a. fått igenom en resolution i EU-parlamentet som uppmanar EU:s medlemsländer att förbjuda nyfascistiska och nynazistiska grupper och organisationer som förhärligar nazismen.

Stina Svensson

Kommunpolitikern Stina Svensson är tvåa på Fi-listan.
Kommunpolitikern Stina Svensson är tvåa på Fi-listan.Foto: Press

Ålder: 49 år

Kommer från: Linköping

Bakgrund: Har arbetat som elevassistent, biträdande belysningstekniker, turnétekniker på Göteborgs Stadsteater och som metallsvarvare.

Vem är du?

Jag började engagera mig i HBTQ-personers rättigheter, sen utvidgades mitt engagemang till det fackliga arbetet, särskilt inriktat mot lön och villkor inom kvinnodominerade yrken. Nu är jag politiker i kommunfullmäktige i Göteborg.

Vilka frågor kommer du att driva?

Jag vill arbeta för ett liv fritt från våld i EU genom; militär nedrustning, samtyckeslag enligt svensk modell, införa förbud mot köp av sexuella tjänster enligt svensk modell, fri och laglig abort.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Om du också vill se de förändringar som jag lyfter här så ska du kryssa mig och rösta på Feministiskt initiativ.

Jaime Gomez

Jamie Gomez är trea på Fi:s lista-
Jamie Gomez är trea på Fi:s lista-Foto: Press

Ålder: 58 år

Kommer från: Höör

Vem är du?

Jag är en politisk flykting som vill använda politiken som ett verktyg för att förändra en orättvis och exkluderande ordning i världen där ojämställdhet, våld, rasism, ojämlikhet och förstörande av vår jord driver mänskligheten i en riktning där själva existensen hotas.

Vilka frågor kommer du att driva?

I Europaparlamentet kommer jag att arbeta för att bekämpa nationalismen, militarismen och stoppa klimatförändring och för global rättvisa, internationell solidaritet, jämställdhet, jämlikhet, fred och mänsklig säkerhet.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Därför att jag kommer att ifrågasätta makten och bli ett verktyg som ger röst till de som är exkluderade i samhället. Jag kommer med all min kraft att motverka nationalistiska partiers framväxt i Europa och använda alla möjligheter för att driva en feministisk politik vilket förutsätter en progressiv och dekolonial handels- och miljöpolitik.

I Metros serie inför EU-valet ställer vi frågor till de tre toppkandidaterna i varje parti. Här hittar du svaren från de andra partierna.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro