ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enkät med L:s kandidater i EU-valet: "Vi vill fördjupa EU-samarbetet"

David Peterson · 9 Apr 2019
Uppdaterad 11 Apr 2019
Said Abdu, Karin Karlsbro och Maria Weimer är Liberalernas toppkandidater.

Said Abdu, Karin Karlsbro och Maria Weimer är Liberalernas toppkandidater. Foto: TT


Liberalernas tilltänkta EU-toppnamn, Cecilia Wikström, tvingades bort av partiet för en månad sedan. Nu har hon ersatts av Karin Karlsbro som får ett stort ansvar för att se till Liberalerna lyfter.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Karlsbro toppar Liberalernas lista efter att partiet petat Cecilia Wikström. Karlsbro hade tidigare plats fem på listan men flyttades upp rejält. Att Liberalerna gjorde sig av med Wikström innebär en förlust för Liberalerna, enligt Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

– Wikström är en erfaren parlamentariker och hade tillhört de tyngre om hon suttit kvar. I många avseenden är det en förlust för Liberalerna, säger han.

Har straffats

Liberalerna har straffats av väljarna efter att de gick in i januariavtalet. Att det går bra i EU-valet är otroligt viktigt för partiet, enligt Magnus Blomgren.

– Liberalerna har det väldigt jobbigt generellt. Det är ett parti som har det tungt och det skulle vara fina fisken om det gick väldigt bra i EU-valet, då skulle det lugna stämningen. Men om det skulle gå dåligt eller om de till och med åker ut så blir det ytterligare sten på bördan. Liberalerna är i ett kritiskt skede och att byta huvudperson då är inte ett guldläge, säger han.

Måste nå ut

På plats två och tre på EU-listan har Liberalerna placerat Said Abdu respektive Maria Weimer. Ingen av dem är särskilt välkänd, enligt Blomgren.

– Du måste finnas med över hela landet och dessutom vet vi att valrörelsen är väldigt kort, bara mellan två och tre veckor. Det innebär att man behöver tajming och då tjänar man på att ha någon som är känd. Det är aldrig ett lyckat drag att man först måste göra personen känd, säger han.

Karin Karlsbro

Karin Karlsbro.
Karin Karlsbro.Foto: TT

Ålder: 48 år

Kommer från: Roslags-Bro

Bakgrund: Var ordförande i Liberala Ungdomsförbundet mellan 1995 och 1997. 

Vem är du?

Jag jobbar som hållbarhetschef, utbildad jurist och bor i Stockholm. Har varit ordförande för Liberala Ungdomsförbundet och tidigare kommunalpolitiskt aktiv i Norrtälje och Stockholm samt chef för Liberalernas riksdagskansli. Leder Liberalernas miljönätverk – Gröna Liberaler. Gift, tre döttrar.   

Vilka frågor kommer du att driva? 

Vi säger JA! till mer samarbete inom EU. För det är bara tillsammans vi löser gemensamma problem. Vi vill fördjupa EU-samarbetet, bl a lösa klimatkrisen genom en gemensam koldioxidskatt, med mer polissamarbete kan vi bättre bekämpa brottslighet och terrorism samt införa Euron så att fler svenska företag får stabila och långsiktiga spelregler. 

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Jag vill ta fajten mot nationalism och extremism. Jag vill inte att Trumps idéer ska få fäste i Europa. Jag är en varm Europavän som försvarar friheten att jobba, plugga, resa och handla fritt inom EU. Jag säger JA! till ett EU som på allvar tar tag i klimatkrisen och fortsätter vara en stark röst för demokratin. 

Said Abdu

Said Abdu.
Said Abdu.Foto: TT

Ålder: 32 år

Kommer från: Vänersborg

Bakgrund: Kom till Sverige i ettårsåldern tillsammans med familjen och bosatte sig i Vänersborg.

Vem är du?

Jag heter Said Abdu, är 32 år gammal och bor i Trollhättan. Jag kom till Sverige med min familj som mycket liten efter att ha flytt ett krigshärjat Eritrea. Jag är utbildad civilekonom, arbetat som företagare och tidigare varit riksdagsledamot, jag har fyra syskon och en partner jag besöker så ofta jag har möjlighet.

Vilka frågor kommer du att driva?

Jag kommer att kämpa för ett optimistiskt, tolerant och öppet Europa. Vi har gränsöverskridande utmaningar som måste lösas genom ökat samarbete. Jag vill ge EU de muskler som krävs för att vi tillsammans ska kunna ta krafttag mot bland annat klimatutsläppen genom europeiska miljöskatter och ett fungerande europeiskt järnvägsnät.  

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Man ska rösta på mig om man tror på framtiden. Tror man att demokratierna i Europa kan lösa dagens och morgondagens utmaningar borde man rösta på mig och Liberalerna. Jag kommer att arbeta aktivt för en framtidsorienterad union där varje människa behövs för att skapa en hållbar och fri framtid.

Maria Weimer

Maria Weimer.
Maria Weimer.Foto: TT

Ålder: 39 år

Kommer från: Tyskland

Bakgrund: Tidigare ordförande för Liberalerna i Uppsala län. Blev riksdagsledamot efter riksdagsvalet 2014.

Vem är du?

Grön liberal som nyligen varit riksdagsledamot för Liberalerna. Född i Tyskland, uppvuxen i Sverige, känner jag mig som europé. Har tidigare jobbat som diplomat på UD. Bor nu i Sveg i Härjedalen.

Vilka frågor kommer du att driva?

Den globala uppvärmningen behöver en vassare europeisk klimatpolitik med koldioxidskatt och flygskatt på EU-nivå. Sverige och svenska företag behöver euron som valuta och vår demokrati behöver krafttag mot rysk informationskrigföring. Gemensamma utmaningar ska lösas gemensamt.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Grön diplomat från Härjedalen. För dig som värnar om klimatet är jag en av de tydligaste gröna kandidaterna på Liberalernas lista. Med hjälp av mina nätverk från tiden som diplomat i Bryssel och de fem språk jag pratar flytande kan jag från dag ett genomföra mitt politiska program.

I Metros serie inför EU-valet ställer vi frågor till de tre toppkandidaterna i varje parti. Här hittar du svaren från de andra partierna.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro