ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enkät med Moderaternas toppkandidater i EU-valet: "Vill hålla ihop Europa"

David Peterson · 7 Apr 2019
Uppdaterad 7 Apr 2019
Tomas Tobé, Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn är Moderaternas toppnamn.

Tomas Tobé, Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn är Moderaternas toppnamn. Foto: TT


Moderaterna tappade stort i EU-valet 2014. Nu byter de lag och satsar bland annat på att skicka Tomas Tobé till Bryssel.

klar

Artikellänk är kopierad

– Moderaterna fick en kalldusch förra valet, det blev inget roligt för dem då. De som nu har avgått har i viss utsträckning fått bära skuld för det, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Nu vill de byta lag och få en grupp som är mer kopplade till partiet, enligt Magnus Blomgren.

– Moderaterna är väldigt måna om vilka de har nere i Bryssel och vill ha bra kontakt med dem. Det kan vara en förklaring till att det blir en så etablerade person som Tobé, säger han.

Som nummer tre på listan står Jörgen Warborn.

– Jag har svårt att tro att han blir någon röstningsmagnet. Men det är möjligt att man växer i en kampanj men man har det inte gratis från början, säger Magnus Blomgren.

Tomas Tobé

Tomas Tobé.
Tomas Tobé.Foto: TT

Ålder: 41 år

Kommer från: Gävle

Bakgrund: Valdes in i riksdagen 2002. Var partisekreterare mellan 2015 och 2017 och blev därefter rättspolitisk talesperson.

Vem är du?

Jag är Moderaternas toppkandidat i det kommande Europavalet. Jag är riksdagsledamot och bor med min familj i Tyresö.

Vilka frågor kommer du att driva?

Vi måste stoppa den fria rörligheten för kriminella, få på plats en kontrollerad och mer förutsägbar invandringspolitik och kombinera ökad tillväxt med minskade klimatutsläpp.  

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Därför att jag vill hålla ihop Europa och stärka samarbetet för att öka människors frihet och trygghet.

Jessica Polfjärd

Jessica Polfjärd.
Jessica Polfjärd.Foto: TT

Ålder: 47 år

Kommer från: Sydkorea

Bakgrund: Har en lång politisk bakgrund i Moderaterna. Hon valdes in i riksdagen 2006 och har sedan dess innehaft uppdrag som gruppledare och nu som arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Vem är du?

Jag är riksdagsledamot från Västmanland, Sambo med Tobbe, mamma till Philip och Erik. Försöker lära mig laga koreansk mat.

Vilka frågor kommer du att driva?

För mig är det viktigt att EU- samarbetet arbetar med rätt frågor, där samarbete är grunden för att vi kan göra mer tillsammans än ensamma och för mig handlar det om frågor om klimat och miljö där vi måste arbeta tillsammans för att vara en starkare kraft och global aktör.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

För att jag kommer jobba för att vara en stark, svensk röst för klimat, miljö och landsbygdsfrågor.

Jörgen Warborn

Jörgen Warborn.
Jörgen Warborn.Foto: TT

Ålder: 50 år

Kommer från: Varberg

Bakgrund: 1994 var han kampanjgeneral för Ja-sidan i omröstningen om EU-medlemskap. Valdes in i riksdagen 2014.

Vem är du?

Jag är entreprenör och riksdagsledamot från Varberg. Startade mitt första företag som 17-åring och tycker det behövs mer entreprenörskap och handlingskraft i Bryssel.

Vilka frågor kommer du att driva?

Hela min politiska gärning handlar om att förbättra för svenska företagare. För mig är de hjältar som bidrar till samhällets utveckling och sin egen och andras försörjning. Jag vill driva på för fler frihandelsavtal, rättvis konkurrens på EU-marknaden och för regelförenklingar för företagarna.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Jag vill vara företagarnas röst i Bryssel. Inom EU finns det alldeles för många som inte förstår företagarnas villkor. Mot detta vill jag vara en motvikt. Mitt politiska engagemang och min EU-kampanj riktar sig helt mot att förbättra för de svenska företagarna, så att de kan skapa jobb och utveckling i Sverige. Det finns alldeles för många byråkrater i Bryssel och därför behövs där en entreprenör!

I Metros serie inför EU-valet ställer vi frågor till de tre toppkandidaterna i varje parti. Här hittar du svaren från de andra partierna.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro