ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enkät med MP:s kandidater i EU-valet: "De toppar laget"

David Peterson · 6 Apr 2019
Uppdaterad 8 Apr 2019
Jakop Dalunde, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren är Miljöpartiets toppkandidater.

Jakop Dalunde, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren är Miljöpartiets toppkandidater. Foto: TT


Miljöpartiet har välkända profiler på sin lista till EU-parlamentet. Överst står ex-ministern Alice Bah Kuhnke och på plats två den folkkäre meterologen Pär Holmgren. "De toppar laget," säger statsvetaren Magnus Blomgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Miljöpartiets vill skicka en av sina mest kända politiker till EU-parlamentet och vid sidan av henne för partiet fram ytterligare ett välkänt namn.

– Bah Kuhnke är en känd men omtvistad person. Hon behöver inte någon introduktion, det enda MP behöver göra är att förklara är att nu ska hon till parlamentet. De har det gratis, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Även den tidigare tv-meterologen Pär Holmgren är känd och även där kan Miljöpartiet skruva på budskapet, enligt Blomgren.

– På det sättet är det en skickligt komponerad lista eftersom de kan peka på att det finns erfarenhet och politisk vilja, säger han.

Kan lyckas igen

I förra valet till parlamentet fick Miljöpartiet ett stöd på över 15 procent men i riksdagsvalet samma år landade de bara på 6,9 procent.

– Det är stor skillnad på hur väljarna tänker i EU-valet och riksdagsvalet. Dessutom är benägenheten att gå att rösta betydligt mycket lägre i parlamentsvalet. Det skevar till opinionen litegrann. Om det nu gynnar Miljöpartiet är svårt att säga men med den här laguppställningen så är det inte omöjligt.

Att de två toppkandidaterna dessutom är extra kända i Mälardalsregionen ökar MP:s chanser, enligt Magnus Blomgren.

– Det är där det blir viktigt att få röster, säger han.

Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke.
Alice Bah Kuhnke.Foto: TT

Ålder: 47 år

Kommer från: Malmö

Bakgrund: Slog igenom som programledare för Sveriges Televisions Disneyklubben. Var kulturminister mellan 2014 och 2019.

Vem är du?

Jag heter Alice Bah Kuhnke och är svensk riksdagsledamot och före detta kultur- och demokratiminister. Sedan många år tillbaka har jag arbetat med frågor som rör civilsamhället, demokrati, mänskliga rättigheter och klimatet. För mig finns det inget mer betydelsefullt än att kämpa för en värld där människor får leva sina liv i frihet, älska och vara vem du vill, på en planet som fungerar också för kommande generationer.

Det har jag kämpat för under mina år i svensk politik och det är vad jag hoppas få folkets mandat att fortsätta kämpa för som EU-parlamentariker.

Vilka frågor kommer du att driva?

EU har två avgörande frågor på sitt bord. Den ena handlar om planetens överlevnad. EU måste ta krafttag för klimatet. Det finns inga andra alternativ. Den andra frågan handlar om vår demokrati. Jag vill att de friheter och rättigheter som generationer av svenskar före oss har fått kämpa hårt för, också ska omfatta alla i EU.

Sommarens skogsbränder i både Sverige och Europa är ett exempel på den framtid våra barn står inför om vi inte ställer om våra samhällen. Sverige har, tack vare Miljöpartiet, världens bästa klimatpolitik men det är inte tillräckligt – fler måste göra mer!

Den enskilt mest avgörande frågan för klimatet handlar om att få ner utsläppen. Därför måste tågen bli fler och snabbare så vi kan flyga mindre, industrierna måste moderniseras så utsläppen minskar drastiskt och det måste sluta vara lönsamt att släppa ut och förstöra. Det kommer jag kämpa för med all kraft jag har.

Samtidigt måste EU:s demokratiska institutioner stärkas. Idag ser vi hur många självklara rättigheter som rätten till din egna kropp, rätten att älska vem du vill och rätten att organisera dig, ifrågasätts, hotas eller rent av attackeras i flera EU-länder. Den demokratiska gemenskap som de som bildade EU menade ska vara själva grundidén med EU måste försvaras och stärkas, så att alla oavsett sexuell identitet, etnicitet, religion eller flyktingstatus får sina rättigheter garanterade.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Därför att jag kommer att arbeta hårt och transparent för den värld jag tror på. Vi har några avgörande år på oss och jag vill inget hellre än att göra allt jag kan för alla barn och ungas framtid. Röstar du på mig är det en väl investerad röst i ett modernt hållbart Europa som bygger på starka demokratiska värderingar.

Pär Holmgren

Pär Holmgren.
Pär Holmgren.Foto: TT

Ålder: 54 år

Kommer från: Gävle

Bakgrund: Blev känd som meteorolog på SVT där han jobbade mellan 1988 och 2012. Har även skrivit flera böcker om väder och klimat.

Vem är du?

Pär Holmgren, 54 år och trebarnspappa. Jag är meteorolog och klimatexpert. De senaste 20 åren har jag ägnat mig på heltid åt klimat- och hållbarhetsfrågor. Jag har skrivit böcker och föreläst om hur vi kan ställa om till ett samhälle som är hållbart både för naturen och människorna.   

Vilka frågor kommer du att driva?

Jag vill arbeta för att EU ska få en riktigt radikal klimatpolitik. Det är nödvändigt att EU går före och visar vägen så att stora utsläppsländer som USA och Kina måste följa efter. Alla länder i världen måste bidra om vi ska kunna hålla den globala uppvärmningen under katastrofnivåer.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Klimatet kan inte vänta. Vi gröna behövs i Europa, nu mer än någonsin. Kanske är det detta val som avgör om vi ska kunna bromsa klimatförändringen. Miljöpartiet är det enda partiet som alltid sätter denna mänsklighetens ödesfråga främst. Jag bidrar med all min kunskap och mitt engagemang.

Jakop Dalunde

Jakop Dalunde.
Jakop Dalunde.Foto: TT

Ålder: 35 år

Kommer från: Stockholm

Bakgrund: Var språkrör för Grön ungdom mellan 2008 och 2011. Efterträdde Peter Eriksson som ledamot av Europaparlamentet efter regeringsombildningen 2016.

Vem är du?

Jag heter Jakop Dalunde och har varit EU-parlamentariker sedan 2016. Jag älskar att resa och upptäcka nya platser med tåg och brinner för klimatfrågor. Som EU-parlamentariker har det varit fantastiskt att få arbeta just med tågfrågorna och Europas klimatomställning.

Vilka frågor kommer du att driva?

Jag vill arbeta för en Green New Deal för klimatet i EU, det vill säga en massiv satsning på EU:s klimatpolitik. Det är viktigt att Europas klimatomställning blir rättvis och socialt hållbar.Förutom mitt arbete med klimat kommer jag fortsätta att kämpa för enklare tågresor i EU. Om vi ska klara klimatomställningen måste det vara lätt att resa med tåg och flyget ska betala sin klimatkostnader.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Om man vill ha en massiv satsning på klimat, medmänsklighet och social rättvisa ska man rösta på mig. Men de flesta som sagt att de ska kryssa mig gör det på grund av mitt arbete med förenkla för tågresor i Europa. Där har vi redan haft stora framgångar och det tror jag många som föredrar att resa utomlands med tåg uppskattar. Jag kommer även arbeta för ett öppet Europa som välkomnar människor på flykt undan krig och förtryck.

I Metros serie inför EU-valet ställer vi frågor till de tre toppkandidaterna i varje parti. Här hittar du svaren från de andra partierna.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro