ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enkät med S tre toppkandidater i EU-valet: "Saknar ett riktigt stjärnnamn"

David Peterson · 28 Mar 2019
Uppdaterad 2 Apr 2019
Heléne Fritzon, Johan Danielsson och Jytte Guteland är Socialdemokraternas tre toppnamn inför EU-parlamentsvalet.

Heléne Fritzon, Johan Danielsson och Jytte Guteland är Socialdemokraternas tre toppnamn inför EU-parlamentsvalet. Foto: TT.


Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta riksdagsval på över 100 år. Nu försöker partiet tagga om inför EU-valet. Partiet har en välkomponerad lista, men utan stora stjärnor, enligt statsvetaren Magnus Blomgren. I Metros enkät får du lära känna partiets tre toppnamn bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av Socialdemokraternas stora bekymmer är väljarflykten till Sverigedemokraterna. En del av problemet är att LO-medlemmarnas stöd till S är rekordsvagt. På Socialdemokraternas lista till EU-valet står LO-samordnaren Johan Danielsson på plats två.

– Nu är det viktigt för Socialdemokraterna att markera bandet med LO, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Överst på Socialdemokraternas lista finns ex-ministern Helené Fritzon, som senast var migrationsminister.

Magnus Blomgren. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet.
Magnus Blomgren. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet.

– Hon är lite halvkänd men inte jättekänd. Men jag skulle säga att Socialdemokraternas lista är väldigt komponerad. Dels är det Fritzon, sen är Jytte Guteland som redan har erfarenhet från parlamentet, du har Erik Bergkvist från norr och sen någon med utländskt påbrå. Här har man verkligen balanserat, det är ungt och gammalt, hela landet och någon med erfarenhet från EU-parlamentet. Det är Socialdemokraternas paradgren, säger Magnus Blomgren.

Men Socialdemokraterna saknar ett riktigt stjärnnamn på listan, enligt Magnus Blomgren.

– De har gått åt till ministerposter, säger han.

1. Heléne Fritzon

Ålder: 58 år

Kommer från: Kristianstad

Bakgrund: Tidigare kommunalråd i Kristianstads kommun. Migrationsminister mellan 2017 och 2019.

Vem är du?

Jag är en skånsk kvinna och socialdemokrat som i många år arbetat för en jämlikt och jämställt  Sverige.

Vilka frågor kommer du att driva?

Det EU som skapades för att bygga fred, bekämpa extremism och skapa välstånd är hotat. Högerextremismen växer, grundläggande rättigheter angrips, framtidens utmaningar tas inte tag i.

Sverige behöver ett Europa som fokuserar på det viktigaste igen. Som socialdemokrat kommer jag stå upp för våra demokratiska värderingar, ta krafttag för trygghet, jobb och välstånd, samt driva en offensiv klimatpolitik.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

När du kryssar en socialdemokrat kan du känna dig trygg med att varenda en av våra kandidater på listan kommer att ta kampen mot högerextremismen och driva på för fler schyssta jobb och en offensiv klimatpolitik.     

2. Johan Danielsson

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-parlamentsvalet i vår
Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-parlamentsvalet i vårFoto: TT

Ålder: 36 år

Kommer från: Stockholm

Bakgrund: Jobbar som EU-samordnare på LO.

Vem är du?

Johan Danielsson, 36 år, född och uppvuxen i Borlänge. Har de senaste 9 åren varit ansvarig för EU-arbetet på den fackliga centralorganisationen LO. Bor nu i Älvsjö utanför Stockholm med min sambo och två barn.

Vilka frågor kommer du att driva?

Ordning och reda på arbetsmarknaden och den självklara principen att alla som arbetar i Sverige ska göra det med svenska löner och arbetsvillkor. Men också kampen för att garantera alla som arbetar i Europa trygga och anständiga arbetsvillkor. Idag är det 4000 européer varje år som förolyckas på arbetet. 10 personer varje dag som går till arbetet utan att få möjlighet att återse sin familj. Detta är oacceptabelt.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Om man vill ha en kandidat som varje dag de kommande fem åren kommer kämpa för ordning och reda på arbetsmarknaden. En kandidat som kommer fokusera på att skapa trygghet för vanligt folk, både på jobbet och i vardagen.

3. Jytte Guteland

Jytte Guteland står som nummer tre på S-listan.
Jytte Guteland står som nummer tre på S-listan.Foto: TT

Ålder: 39 år

Kommer från: Huddinge

Bakgrund: Tidigare ordförande i SSU. Valdes in i Europaparlamentet i maj 2014.

Vem är du?

Stockholmare som gillar skog och natur. Åker gärna längdskidor när tillfälle ges. Jag har två småbarn, en man och en hund (Bouvier De Flandres, fantastiska hundar!)

Vilka frågor kommer du att driva?

Jag har under denna mandatperiod förhandlat flera av de största klimat- och energilagstiftningarna i EU. Vi lyckades reducera utsläppen i utsläppshandeln (som reglerar industrin och energisektorns utsläpp) med lika mycket som om Sverige skulle haft nollutsläpp i femtio år. Nästa mandatperiod gäller det att leva upp till Parisavtalet. Min målsättning är att EU ska ta sitt ansvar. Lyssna på de skolstrejkande ungdomarna, de har rätt!

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Jag är den enda svenska ordinarie ledamoten i Europaparlamentets miljöutskott. Jag vill använda min erfarenhet till att pressa på för ambition och resultat. En hållbar framtid handlar både om klimat och social rättvisa. Jag fortsätter också att arbeta för ett stopp för bekämpningsmedel som hotar både vår miljö och barnens och binas hälsa.

I Metros serie inför EU-valet ställer vi frågor till de tre toppkandidaterna i varje parti. Tidigare har vi publicerat en enkät med Kristdemokraternas tre toppnamn som du hittar här.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro