ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enkät med SD:s toppkandidater i EU-valet: "Mer Sverige"

David Peterson · 4 Apr 2019
Uppdaterad 4 Apr 2019
Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers är SD:s toppkandidater.

Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers är SD:s toppkandidater. Foto: TT


Sverigedemokraterna la nyligen planerna på en swexit på is. I stället ska partiet förändra EU inifrån. "Mindre Bryssel, mer Sverige," säger Peter Lundgren, partiets toppkandidat i EU-valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna meddelade för ett par månader sen att de inte längre tänker driva på för att Sverige ska lämna EU. Det tror Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, att partiet kan vinna på.

– Det enda parti som har en grupp väljare som är emot EU är Sverigedemokraterna så de tar en liten risk. Men de vet att det inte finns något annat till höger som hotar dem. Jag tror de tänker att de har större möjlighet att vinna väljare genom att inte säga nej till EU. I stället är de kritiska mot överstatligheten och positionerar sig som en olydig medlem, säger

Efter att bland annat ha skrivit på sajten Ledarsidorna, en debattsajt som bland annat för opinion mot regeringens migrationspolitik, fick hon en förfrågan från Sverigedemokraterna om att ställa upp för partiet i riksdagsvalet. Av privata skäl tackade hon nej.

Nykomling tvåa på listan

Jessica Stegrud, som har gjort sig ett namn som skribent på bland annat Ledarsidorna, står som nummer två på Sverigedemokraterna lista. Redan inför riksdagsvalet frågade SD henne om hon ville ställa upp för partiet men då tackade hon nej.

Nu vill hon hejda den pågående maktöverföringen till Bryssel, skriver hon i Metros enkät. Men Magnus Blomgren är inte övertygad om att Stegrud kommer att locka väljare.

– Det är en chansning, men Peter Lundgren var verkligen inte heller känd i förra valet. Det ska bli intressant att se hur Sverigedemokraterna framar sin profil och politik inför det här valet. Dels utifrån vad som händer i Europa i dag med en stor diskussion om högerradikalism där de tvingas positionera sig. Hur högerradikala partier ska gruppera sig blir den stora frågan efter valet, säger han.

Peter Lundgren

Peter Lundgren.
Peter Lundgren.Foto: TT

Ålder: 56 år

Kommer från: Ekeby

Bakgrund: Har arbetat som lastbilschaufför i 30 år. Blev ledamot i Europaparlamentet efter EU-valet 2014.

Vem är du?

Jag heter Peter Lundgren och kommer från Gnosjöregionen, jag är 56 år gammal med sambo och 3 utflugna barn. Jag har i större delen av mitt yrkesverksamma liv jobbat som lastbilschaufför, 2014 blev jag invald som EU-parlamentariker och har sedan dess haft det som min gärning.

Vilka frågor kommer du att driva?

Mindre Bryssel, mer Sverige sammanfattar det ganska väl och jag har för avsikt att fortsätta i transportutskottet som jag suttit i denna period.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Vill man ha en verklighetens röst som står stadigt på jorden och inte är rädd för att säga vad jag tycker så ska man sätta krysset på mig.

Jessica Stegrud

Jessica Stegrud.
Jessica Stegrud.Foto: TT

Ålder: 48 år

Kommer från: Stockholm

Bakgrund: Har varit verksam som ekonom, främst inom energisektorn. Har inte haft några politiska uppdrag.

Vem är du?

Jag är en 48-årig tvåbarnsmamma, född i Stockholm, uppvuxen på Gotland men numer boendes i Skåne. Efter 25 år som ekonom i privata näringslivet och några år som opinionsbildare och skribent ger jag mig nu in i politiken för att vara med och försöka påverka våra barns framtid på riktigt.     

Vilka frågor kommer du att driva?

Min yrkesbakgrund som ekonom – inom främst energibranschen – gör att klimat, energi, konkurrenskraft och resursanvändning ligger mig nära till hands. Några andra stora och för Europa avgörande frågor – är hanteringen av framtida migrationsströmmar, det ökande säkerhets-/terrorhotet samt islamiseringen. Men det handlar även om hur EU-samarbetetskall skötas framöver – inte minst i ljuset av Brexit? EU behöver reformeras i grunden. Jag kommer i väsentliga frågor arbeta för ett ökat nationellt självbestämmande och så måste både korruption och dyra, missriktade bidragssatsningar få ett slut.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Jag skulle jobba stenhårt för att minska den pågående maktöverföringen till Bryssel. Samarbeten skall ske inom områden som tex handel, yttre gränsskydd och terrorism/säkerhet. I andra frågor – såsom lönebildning, föräldraförsäkring mm – skall beslutsmakten finnas i Sveriges riksdag.

Jag skulle i alla sammanhang jobba för att EU skall hålla rätt fokus, sluta spendera enorma summor på overksamma bidrag samt stävja korruptionen. Min lojalitet som EU-parlamentariker – att i första hand värna svenska intressen skulle dessutom vara otvivelaktig.

Charlie Weimers

Charlie Weimers.
Charlie Weimers.Foto: TT

Ålder: 36 år

Kommer från: Hammarö

Bakgrund: Har tidigare varit engagerad inom KD. Var stabschef för kristdemokraten Lars Adaktusson i Europaparlamentet fram tills att han blev medlem i Sverigedemokraterna.

Vem är du?

36-årig värmlänning och tvåbarnsfar. Arbetat i Europaparlamentet de senaste fem åren, och är idag politiskt sakkunnig i den konservativa partigruppen ECR (där SD ingår). Under mina 20 år i borgerligheten har jag varit kommunalråd, förbundsordförande för KDU och tjänsteman i regeringskansliet.

Vilka frågor kommer du att driva?

Stoppa den föreslagna chockhöjningen av den svenska EU-avgiften. Dessa 15 miljarder ska stanna i Sverige och gå till satsningar på hemmaplan.

Krafttag mot islamisk extremism. På hemmaplan och i utrikespolitiken.

Rulla tillbaka Bryssels makt. Mer inflytande för medlemsländerna.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Demokrati byggs underifrån. Samarbete mellan fria länder i Europa istället för en europeisk superstat. I mitt arbete för förföljda minoriteter i Mellanöstern har jag sett konsekvenserna av islamisk extremism. Min princip är enkel: den har ingen plats i Europa.

I Metros serie inför EU-valet ställer vi frågor till de tre toppkandidaterna i varje parti. Här hittar du svaren från de andra partierna.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro