ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enkelt och prisvärt i det gröna

Carl Reinholdtzon Belfrage · 13 Jun 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016
Enkelt och prisvärt i det gröna Att äntra Nääs Slott från motorvägen är som att stiga in i Narnia. Asfalt och stress byts ut mot grönska och lugn.

Enkelt och prisvärt i det gröna Att äntra Nääs Slott från motorvägen är som att stiga in i Narnia. Asfalt och stress byts ut mot grönska och lugn. Foto: Christina Blom


Bli omedelbart uppfylld av lugn och harmoni i den lantliga stämningen och enkelheten på Nääs slottsrestaurang.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag sitter ensam i Olle Ljungströms trädgård. Olle har kommit på att han inte har någon mjölk hemma och stuckit iväg till affären.– Stjäl ingenting du tror jag kan komma att behöva, Carl, sa han och sladdade iväg med vespan över maskrosorna i trädgården.

Jag har just varit på sommaräventyr ute på Nääs slott, norr om Göteborg, avslutade där med en bit mat på Nääs Restaurang och sitter nu och ser fram emot en fika med den underbara personen och levande legenden, Olle Ljungström. Jag kunde inte vara gladare. Ett perfekt sätt att spendera en sommardag. Tillika ett perfekt sommartips nu i detta sista Metro Wkd-nummer för sommaren. Ja, kanske inte att fika hos Olle, det kan jag inte utlova, men däremot att ta sig ut från staden för kulinariska och naturromantiska äventyr.

Att äntra Nääs Slott från motorvägen är som att stiga in i Narnia. Säg adjö till asfalt, motorvägar och stress; säg hej till alléer, grönska och lugn. Det är som att stiga in i ett avsnitt av ”Hem till gården”. Utan lokala pubfyllon och fårtjuvar.

N ääs Restaurang ligger i det gamla stallet ett stenkast ifrån slottet. Jag spatserar in och uppfylls genast av den mysiga lantliga stämningen. Lite som man kan få av en gårdshandel. Jag testar både lunchsoppan och slottslunchen. Jag börjar med en härlig rödbetssoppa ackompanjerad av surdegsbröd, havssaltsmör och lagrad cheddar. Bra smak i soppan, och samtidigt lätt och fin. Och för priset 75 kronor är det fruktansvärt prisvärt. Detta det vegetariska alternativet. Jag provar också den mustiga jordärtskocksoppan med bacon.

En lika enkel som genial kombination. Jag vill understryka att båda ingår i priset. Slottslunchen är stekt flundra med skagenröra och kokt potatis. Enkelt, tillredd enligt konstens alla regler, inga krusiduller. Precis som man vill ha det. Till detta sallad från Månsagården i Tollered. 86 kronor. Jag avslutar med en kladdkaka med grädde och en härlig kopp kaffe. Jag betalar nöjd och glad och är on my way. Sätter kurs mot närliggande Gräfsnäs och ortens mest kände invånare, Olle Ljungström.

Och jag hinner precis smälta den ljuvliga lunchen innan Olle kommer tillbaka med två paket mjölk. Vattnet kokar. Tesilen är laddad. Nu samtal om trädgårdsarbete, villapriser och Donald Fagen.

Glad sommar, önskar Olle och jag från Gräfsnäs.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro